Публикация

До 12 диоптъра късогледство могат да се премахнат за минути

До 12 диоптъра късогледство могат да се премахнат за минути

До 12 диоптъра късогледство могат да се коригират със съвременните рефрактивни лазери на Carl Zeis, с които разполага Болница „Тракия" в Стара Загора, казва д-р Валентин Христозов, началник на Отделението по офталмология. Процедурите са напълно безопасни и имат амбулаторен характер. FemtoLASIK е процедура, която може да се приложи при пациенти на възраст между 20 и 45 години. Обикновено това са хора с високо късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи и водят активен начин на живот - спортуват или работата им е динамична и изисква добро зрение.


Лазерната корекция на зрението протича напълно безболезнено. Апаратурата обединява в една платформа два лазера - фемтосекунден и ексимерен. Фемтосекундният лазер за рефрактивна хирургия VisuMax изрязва малко ламбо в роговицата, което се повдига, подобно на капаче. Изрязването на ламбото става много прецизно и точно в сравнение с т.нар. микроножове, които се използват много от лазерните центрове в страната. След това  специалното легло на апаратурата се завърта и окото на пациента попада в обсега на ексимерния лазер, с който лекарят извършва самата корекция. Тя трае около 3-4 минути за всяко око, като самата обработка с лазер е от 20 до 30 секунди. Целта е да се изпарят около 15 микрона от роговицата в нейната централна част за всеки диоптър късогледство. Така тя става по-плоска, фокусът попада върху ретината, а пациентът вижда ясно без очила или лещи. После „капачето" на роговицата се връща обратно на мястото му.
След интервенцията пациентът е в състояние веднага да си отиде в къщи.


Процедурите са напълно безболезнени, тъй като при провеждането им се използват капкови анестетици. Корекциите са и напълно безопасни, защото лазерите са снабдени със специални устройства, наречени тракери. Те следят окото и при най-малките му движения са в състояние да преместват лазерния лъч, а при по-големи движения трекерите директно спират лазера.


Подходящи за корекции са хора с диоптри, които не са се променяли през последната година и са с достатъчна дебелина на роговицата. Всеки желаещ преминава през предварителен специален преглед от очните специалисти. При добре извършена процедура пациентът остава със стабилни, близки до нулата диоптри до около 50-годишна възраст . След това е възможно да се появи нужда от оптична корекция за зрението за близо.


С фемтосекундния и ексимерния лазер могат да се коригират и до +6 диоптъра далекогледтсво и астигматизъм, каза още д-р Христозов. За да се коригира адекватно далекогледството, е необходима малко по-напреднала възраст на пациента - след 35-38 години. Това е така, защото явното далекогледство постепенно нараства с времето.
За да се извършват всички тези процедури качествено, е нужна модерна апаратура и опитни офталмохирурзи, с каквито болница „Тракия" разполага в лицето на д-р Валентин Христозов и д-р Димитрина Желязкова. Това е добра възможност за пациентите от България да получат надеждна и високоспециализирана помощ без да се налага да ходят до Турция, където цената на процедурите е по-висока.


Лазерната корекция на зрението не се покрива от Здравната каса. Преди да се пристъпи към лазерна корекция на зрението, пациентът трябва да премине през предварителен преглед, който да установи дали е подходящ за извършването й. Желаещите да преминат предварителен преглед и консултация за лазерна корекция на зрението могат да си запишат час на телефона на Очно отделение в Болница „Тракия" - 0895582913 всеки делничен ден от седмицата.

Коментари