Публикация

Неправилното захранване на бебето може да провокира диария

Неправилното захранване на бебето може да провокира диария

Захранването с непознати досега на бебето храни може в някои случаи да предизвика диария. Причината най-често е висока чувствителност към определени плодове или зеленчуци, от които се прави пюрето. На тази възраст детският стомах е много деликатен и след приемането на кърма е нормално да има някаква реакция в процеса на адаптиране към нови храни. Особено, ако те са по-трудно смилаеми. Неподходящи са бобовите култури, цитрусовите плодове, а също така ягоди, малини, къпини, както и недобре узрелите домати. Трудно се усвоява също и яйченият белтък. Проблеми за детския стомах могат да предизвикат рибата и месото, ако не са добре сварени.

 

Захранването е важен период от живота на бебето, тъй като от изцяло течна храна се преминава към твърди. Целта е не само бебето да наддаде на килограми и да порасне, но и да започне системно да получава вещества, които са ценни за неговия организъм и които няма как да си набави чрез кърмата или адаптираното мляко. Според лекарите,

една от грешките, които родителите най-често допускат

при промяната е даването на оризови каши и тестени изделия. Те, разбира се, помагат за килограмите, но не дават нужните на бебето вещества. Алтернативата, разбира се, са определени плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, кайсии, банани, картофи, тиква и други.

Диарията, предизвикана от неправилното захранване,

е сигнал за нарушаване на баланса на чревната флора. Ето защо при проблеми д-р Антоан Димитров, общопрактикуващ лекар в Пловдив, съветва родителите да дават на бебето пробиотици с лактобацили. Според него особено подходящ за бебета под 1 година е Лакто 4 Кидс. Във всяка капсула се съдържат 2 млрд. живи лактобацили, които допринасят за нормализиране на чревната флора. Те формират естествена бариера срещу патогенните микроорганизми и подсилват бебешкия имунитет.

 

Препоръчителният прием при бебетата под 1 година е по половин капсула дневно, изсипана в храната. При децата между 1 и 6 години дозата е по 1 капсула дневно при хранене.

 

Продължителността на прием на пробиотика е по време на цялата диария и около една седмица след овладяването й. Ако на детето е даван антибиотик, в резултат на някакво бактериално заболяване, този период е две седмици.

 

„Важното е приемът на пробиотика да става около два часа след антибиотика. Причината е, че ако се вземе по-рано, лактобацилите могат да бъдат убити от въздействието на  лекарството“, уточни д-р Димитров.

 

Когато диарията се появи при малки деца, посещението на лекар е задължително, каза още специалистът. Той посочи, че е необходимо детето да премине на диета, като се изключат храните, които дразнят стомаха. Добре е на бебетата да се дават продукти, които запичат, като банани, ориз или оризова каша, ябълково пюре и препечен хляб. Това са храни, които ще помогнат за възстановяване на твърдите изпражнения и намаляване на честотата на изхожданията. При бебетата за диария можем да говорим, когато те са повече от 6 на денонощие. Задължителен е приемът на достатъчно течности, за да не се стигне до дехидратация.

 

диария

 

При по-големите деца

най-честата причина за диарията е вирусно заболяване,

което предизвиква стомашно чревни проблеми. За разстройство при тях говорим, когато изхожданията са повече от три и съдържанието е воднисто, понякога придружено със зловонна миризма. В такива моменти трябва да се избягват пържени храни, зеленчуци, като домати, патладжани и др. При разстройство те могат да ядат супи, варени картофи, ориз, препечени филии и повече течности. Изключват се плодовете, особено цитрусовите, които дразнят повече стомаха и червата.

Коментари