Публикация

Общителните хора живеят по-дълго

Хората с много приятели и любящо семейство живеят по-дълго, твърдят американски учени.


Според тях добрите социални връзки (с роднини, приятели, съседи, колеги) могат да подобрят шансовете за по-дълъг живот с 50%.

Изследването, публикувано в PloS Medicine, показва, че положителният ефект на обществените взаимоотношения е сравним с отказване от цигарите и е два пъти по-полезен от интензивните физически упражнения.

Учените са анализирали данните от 148 проучвания, които са обхванали около 300 000 души. Специалистите проследили доброволците, чиято средна възраст била около 64 години, и установили, че ефектът от самотата бил един и същ независимо от възрастта, пола и социалното положение.

Липсата на контакти предизвиква отслабване на имунната система. Социалната среда въздейства върху здравето и върху психологични процеси като стрес и депресия, посочват още изследователите.

Връзката с определена група хора предизвиква чувство на отговорност, което носи със себе си и усещане за цел и смисъл в живота. Това кара човек да полага повече грижи за здравето си и да предприема по-малко рискове, твърдят специалистите.

Коментари