Публикация

Топ 4 на най-полезните пролетни храни плюс още две

Топ 4 на най-полезните пролетни храни плюс още две

Специалисти съставиха рейтинг на най-здравословни листни зеленчуци, които са най-разпространени през пролетта. Ето ги и тях:

Копър

С изключително високо съдържание на така полезнитевитамини от групата В, както и на С, А, Е и Р. В копъра се съдържат големи количества желязо, калций, магнезий и фосфор. Освен това той има дезинфектиращо действие, увеличава процесите на диуреза и лактация в организма. Разширява кръвоносните съдове на сърцето и на мозъка, препоръчва се при различни проблеми със стомашно-чревния тракт.

ползи от копъра

Магданоз

Съдържа над три пъти повече витамин С в сравнение с цитрусовите плодове. Той е богат още на витамините А, Р, Ф, на фосфор, калций, магнезий. Растението се използва и в козметичната индустрия, защото помага да се отстранят торбичките под очите и да се премахнат тъмните петна по кожата.

Целина

Витамините А, В, К и Е са в изобилие, както и протеинът. Целината е полезна за стомашно-чревния тракт. Може да помогне да се преодолее стресът, да се подобри паметта, да се повишат вниманието и концентрацията.

Рукола

Тя прави по-ефективна дейността на храносмилателната система, повишава имунитета, намалява съдържанието на захар в кръвта. Руколата съдържа и фибри, които помагат да се утоли гладът за продължително време.

Ние допълваме списъка:

ползи от копривата

Спанак

Изключително богат на ниацин (витамин В3) и цинк, протеини, фибри, витамини А, С, Е и К, тиамин (витамин В1), витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. Има  антиоксидантно действие и предпазвахолестерола от окисление, изключително полезен за дебелото черво. Фолиевата киселина играе ключова роля за сърдечносъдовата система, а магнезият понижава кръвното налягане. Учените твърдят, че освен това спанакът поддържа функцията на мозъка, съхранява паметта.

Коприва

Изключително богата на желязо, тя се препоръчва за хората, страдащи от анемия. Също така е полезна при заболявания като подагра, артрит, астма, сенна хрема, дерматити и облекчава симптомите на менопаузата.

 

Коментари