Публикация

Лятната отпуска и рисковете от заразяване с хепатит

През летните месеци специалистите често предупреждават за повишения риск от заразяване с хепатит. В масовото съзнание той се свързва с мръсните ръце и недобрата хигиена при приготвяне и консумиране на различни храни и напитки.


Когато става дума за хепатит А, подобна представа не е далеч от истината. Още повече, когато стане дума за липса на пречиствателни станции и изливане на фекални води в някои морски курорти; консумация на морски деликатеси, миди, сурови плодове и зеленчуци или пък ледените кубчета в напитката ни. Игрите сред пясъка или плуването в замърсени водоеми, планински поточета и пикник сред природата.

Значително по-малко внимание се обръща на рисковете от заразяване с вируса на хепатит Б, който се предава основно по кръвен и полов път, но и чрез всички телесни течности като сълзи, пот, урина.

Морските ваканции и летните пътешествия разпалват въображението и събуждат сетивата, често предразполагат към бурни преживявания. В търсенето на приключения връзките с малко познат партньор никак не са рядкост, а също и случаите на предаване на хепатит Б при сексуален контакт.

Опасността от заразяване е свързана не само със сексуалните контакти без кондом. Татуировките и  пиърсингът също са сред летните изкушения, които могат да доведат до инфекции. А спазването на хигиенните изисквания при козметичните процедури в салоните за красота или при маникюристките далеч не винаги е гарантирано.   

Охлузванията, спортните травми и случайните порязвания също не са безобидни. 

Много хора ще възразят – та нали лятото е време за релаксация, за каква почивка става дума, ако постоянно трябва да си нащрек? И са прави.

Но здравната статистика показва, че след маларията, хепатит Б е второто най-широко разпространено заболяване в света.

Като цяло Балканите се определят като регион със среден риск от заразяване с хепатит А и В и затова здравните власти съветват, всички чужденци посещаващи нашия регион и страна, задължително да се ваксинират срещу хепатит А и Б, преди пътуването си, независимо от продължителността на своя престой.

Съществуват моноваксини срещу хепатит А и Б, както и комбинирана ваксина. Тя се поставя по схема в рамките на 6 месеца и осигурява надеждна защита за поне 10 години след ваксинацията.

Коментари