Публикация

От 1 август болниците с делегирани бюджети

От 1 август до края на годината болниците в страната ще работят с делегирани бюджети, заяви Мартин Митев, директор на плевенската здравна каса.


Той уточни, че делегираният бюджет не е присъщ за системата на здравно осигуряване, която действа у нас. Това противоречи на логиката - парите следват пациента, но условията сега са такива и налагат въвеждането на делегирани бюджети.

За първи път в здравеопазването се въвежда делегиран бюджет. Въвеждането му донякъде има и плюсове, а минусът е в самата философия на здравното осигуряване, обясни Митев.

Системата е опорочена, защото 1,5 млн. работещи и осигуряващи се крепят цялата здравна система, която е солидарна.

Така от 7 млн. население едва 1,5 млн. плащат осигуровки за здраве и постоянно се върви по ръба на пропастта, коментира Митев.

Той обяви, че след протестите в началото на годината, общинските болници в областта не са намалили драстично приходите си, като в МБАЛ-Червен бряг спада е с 3%, а в Белене приходите са намалели с около 13%.

В тези болници са закрити клинични пътеки, по които годишно са преминавали единици пациенти, а те не са формирали прихода им.

Най-неблагоприятно намаляването на средствата за здраве ще се отрази на УМБАЛ-Плевен, защото това е стълбът, който крепи здравеопазването в областта.

В момента плащанията към болниците в областта вървят с едномесечно забавяне. За първото полугодие лечебните заведения са получили 23 735 709 лв., допълни Митев.  


Коментари