Публикация

Нов кръвен тест открива хранителна непоносимост към 108 вида храни в Болница "Тракия"

Нов кръвен тест открива хранителна непоносимост към 108 вида храни в Болница "Тракия"

Предполага се, че повече от 20% от хората имат свръхчувствителност, непоносимост към някои храни.

Реакциите на непоносимост към храната включват широка гама от причини и понякога е трудно да установи истинската причина, защото проявите са сходни, казва доц.д-р Ирена Манолова, д.м., началник на Имунологична лаборатория в Болница "Тракия" - Парк.

Тук се извършва нов вид кръвен тест за хранителна непоносимост за доказване на специфични IgG антителa към храни и хранителни добавки. Тестът е на фирма Euroimmune - EUROLINE-FOOD и е предназначен за диагностициране на сенсибилизация към 108 храни и хранителни добавки, които могат да доведат до неспецифични здравословни проблеми, например стомашно-чревни нарушения, възпалителни заболявания на кожата, мигрена, синдром на хроничната умора и др.

Тестът е показан при пациенти с възпалителни чревни заболявания - улцерозен колит, болест на Крон, както и при хронични стомашно-чревни проблеми (запек, диария, подуване, газове, болки в стомаха и корема, задържане на течности); автоимунните заболявания на щитовидната жлеза и съединителната тъкан като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит и други колагенози; бронхиална астма; непрестанни проблеми с регулацията на теглото (затлъстяване); кожни проблеми - акне, псориазис, дерматити и други; главоболие и мигрена.


EUROLINE-FOOD е имунологичен тест, който съдържа оптимизирани комбинации от  съответните храни и техните добавки и позволява едновременно определяне на IgG антителата срещу всички включени в него компоненти в един анализ. Времето за извършването му е 3 часа. След анализиране на данните резултатите са готови в рамките на няколко дни. Достатъчно е в лабораторията да се вземе съвсем малко количество кръв от вената или дори от пръста.

Механизмите, чрез които определени хора проявяват хранителна непоносимост са различни и могат да се дължат на метаболитна дисфункция, генетични дефекти, фармакологичен отговор към различни вещества, както и на имунен отговор към някои токсини, добавки, консерванти и подобрители на храната, посочва доц. д-р Манолова

Какво представлява тестът EUROLINE-FOOD? - НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!


Цената на теста EUROLINE-FOOD за непоносимост към храни е 330 лв. с включени 108 вида храни и хранителни добавки, което е значително по-евтино от досегашния подобен тест, който изследваше непоносимост за 88 храни и беше на цена 460 лева.


В имунологична лаборатория на Болница "Тракия" се правят и диагностични тестове за хранителна алергия (доказване на специфични ИгЕ антитела) и цьолиакия (доказване на антитела срещу тъканна трансглутаминаза - anti-tTG-IgA и anti-tTG-IgG, и антитела срещу глиадин - anti-DGP-IgG). Цената на теста за хранителни алергии е 65 лева и обхваща 24 алергена.


Получената от теста информация е важна при изработване на индивидуален хранителен  режим от диетолога и прилагане на елиминираща (изключваша) диета, казва доц.д-р Манолова. Обикновено такава диета се прилага за период от 1 до 6 месеца. Чрез нея се подпомага процеса на намаляване на локалното възпаление, за да може основното лечение на пациентите да бъде по-ефективно.

 

ХРАНИТЕЛНАТА НЕПОНОСИМОСТ
Хранителната непоносимост (интолерантност) е имунологична реакция на свръхчувствителност към храна или хранителни добавки, медиирана от ИгГ-антитела.
Този вид хранителна непоносимост е силно подценявана от алерголозите, поради факта, че в началото на нейното развитие тя може да е безсимптомна, т.е "тиха" и се развива с натрупване. Тя подлежи на лечение и регулация.


Имунният отговор срещу хранителни компоненти възниква поради повишена пропускливост на тънките черва, което позволява те да преминат през чревната стена в кръвния поток. Тази пропускливост (т. нар. синдром на пропускливото черво) може да бъде причинена от свързана с диетата хиперактивност на чревната флора или свръхрастеж на патогенни микроорганизми, вследсвтие употребата на лекарства, алкохол/никотин инфекции и други фактори.


Имунната система идентифицира тези антигенни структури като чужди и започва да произвежда специфични антитела от клас IgG (сенсибилизация). Образуваните IgG антитела се свързат с таргетния антиген и формират имунни комплекси. Тези имунни комплекси циркулират в кръвта и понякога дори се отлагат в тъканите. Обикновенно те нямат дълъг живот, защото посредством възпалителни медиатори биват унищожени.


Тежестта и вида на симптомите зависят от локализцията на имунните комплекси в кръвообръщението или в различните тъкани. Симптомите от този възпалителен процес се проявяват от 3 часа до 3 дни. Често те биват пренебрегнати и сметнати за временно неразположение, докато не се превърнат в хроничен проблем.


Хроничното възпаление може да се прояви в цялото тяло, не само в стомашно-чревния тракт. НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ на хранителен интолеранс са:
 • Хронични стомашно-чревни проблеми (запек, диария, подуване, газове, болки в стомаха и корема, задържане на течности);
• Непрестанни проблеми с регулацията на теглото (затлъстяване);
• Кожни проблеми - акне, псориазис, дерматити и други;
• Главоболие и мигрена;
• Хроничен синузит.


Редица сериозни заболявания се съпътстват от хранителна непоносимост като:
• възпалителни чревни заболявиа - улцерозен колит, болест на крон, целиакията,
• автоимунните заболявания на щитовидната жлеза
• ревматоиден артрит и други колагенози
• аутизъм.
• психиатрични заболявания - депресия, шизофрения.
• астма.


Хранителната непоносимост не е животозастрашаващо състояние и не може да предизвика сериозни усложнения, но може да усложни състоянието на локално възпаление при предразположени индивиди.


За да се облекчат симптомите, обикновено се препоръчва елиминираща диета (диета на изключване) за определен период от време. Онези храни, за които са измерени високи концентрации на IgG антитела, се изключват от диетата на пациента. Подобряването на чревната флора с терапевтични мерки също може да се вземе предвид, за да се намали или предотврати пропускливостта на чревната стена за хранителни антигени.
Като цяло елиминирането на тези храни, срещу които е измерен висок титър на антитела, спомага за подобряване на симптомите или за подпомагане на пълното възстановяване при статистически значим брой пациенти.
Основни разлики между IgE хранителните алергии и IgG хранителната непоносимост са:
• IgE хранителните алергии се проявяват веднага, а IgG могат да останат незабелязани.
• Когато човек страда от IgE алергия, той винаги знае от коя точно храна е алергичен.

• При алергиите симптомите се проявяват в рамките на 15-30 мин, а може и по-рано. При хранителния интолеранс те са отложени във времето - от няколко часа до месеци и могат да са подобни на алергичните, но никога не са животозастрашаващи.


ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ
Хранителната алергия е генетично предетерминирана, но не директно онаследена, имунообусловена реакция и се определя като бърз тип IgE-медиирана реакция. 
IgE-медиирана хранителна алергия може да се дължи на: 1) орална сенсибилизация след прием на храна, или 2) вторична кръстосана реакция, при която пациентът е чувствителен към инхалаторни алергени (напр. полени) и произвежда IgE-антитела, които реагират на хомоложни протеини в храната (като ядки, ябълки и моркови). 


IgE-антителата се свързват чрез рецептори с висок афинитет към ефекторни клетки ( мастоцити в тъканите и базофилни левкоцити в кръвта). След последващ прием на специфичния хранителен антиген, кръстосаното свързване на няколко IgE-антитела в ефекторните клетки води до дегранулация на тези клетки и освобождаване на няколко медиатора, напр. хистамин, хепарин и левкотриени, които предизвикват алергичните симптоми. Взаимодействието на антигена със специфичните за него IgE-антитела протича с висок афинитет. Следователно, изследването на специфични IgE-антитела е полезен параметър при диагностицирането на алергии тип-I.

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
• Не се проявява при консумация за първи път на нова храна, а при повторна среща с нея;
• Алергени в храните са главно техни белтъчни съставки;
• Заболяванията на стомашно-чревния тракт увеличават възможността от алергизиране;
• Хранителните алергии обикновено се появяват още в детството;
• Често може да се дължи на химичното замърсяване на храните;

СИМПТОМИТЕ ПРИ ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ, медиирана от ИгЕ антитела са много и може да засегнат различни системи:
• Храносмилателна система - гадене, повръщане, колики, диария, подуване на корема;
• Кожа - уртикария, оток, екзема, възпаление;
• Дихателна система - ринит, кихане, кашлица, хрипове, астма, белодробен оток;
• Системи прояви - сърцебиене, ниско кръвно, замаяност.


Кои са най-честите хранителни алергени?
Кравето мляко е най-честият алерген при децата и се свързва с ранното им захранване с него - преди 6 месечна възраст. Бета-лакоглобулинът и казеинът са основните му съставки, причиняващи алергична реакция.
Яйцата - и особено яйчният белтък. Антигените в тях не са видовоспецифични и по тази причина при алергия към кокоши яйца, например, пациентът ще има алергия и към яйцата на други птици.
Риби - съществува висока кръстосана реактивност межу различните видове риби, омари, миди и други - тоест при алергия към един вид от тях, е нужно да се внимава и с всички останали.
Зеленчуците и плодовете по-често причиняват алергия поради наличие на кръстосани реакции с полените. Ябълки, ядки и костилкови плодове може да причинят алергична реакция у хора, чувствително към полени. Независимо от това, някои дребносемчести плодове като ягодите и малините са силно алергенни, както и цитрусите.
• Ядките са храните, които най-често се свързват с анафилаксия. Много от чувствителните към фъстъци пациенти имат алергия и към други ядки. Тези пациенти трябва да избягват и нерафинираните масла.

Коментари

Заинтересован съм! Аз имам непоносимост към мляко. Някой,ако знае нещо,нека ми пише! Благодаря!