Публикация

Лекари от „Пирогов“ създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

Лекари от „Пирогов“ създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ създаде изключително практично и полезно за пациентите мобилно приложение, което „оказва“ първа помощ при термични травми.

„Какво да правим при изгаряне?“

е дело на д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ вече трета година. Приложението е създадено под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния.

 

След инсталация

мобилното приложение предоставя висококачествена и удобна за употреба информация

която потребителите могат лесно да намерят, разберат и приложат, без да е нужна интернет връзка. Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма - от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния. Освен „какво да се прави“ в случай на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса „какво да не се прави“, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ. 

 

Към момента приложението „Какво да правим при изгаряне?“ е без аналог в България. На този етап е налично за Android смартфони и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами. Предстои ни още много работа по този проект, като следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на Apple-iOs.

 

Целта на новосъздаденото мобилно приложение „Какво да правим при изгаряне?“ е да предостави адекватна информация по достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. По-малко грешки значи по-малко и невидими белези и повече спасени човешки животи.

Приложението е предназначено както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ

или транспортиращи пациент с изгаряне. За съжаление често се транспортират пациенти с обширни изгаряния, които са получили неадекватна или не са получили първа лекарска помощ, което е пряко свързано с преживяването на травмата. В отделен раздел на приложението са включени: ATLS с акцент върху специфичните за изгаряне стъпки, формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в специализиран център.

 

 д-р Мартин Мартинов
д-р Мартин Мартинов

„Смартфон приложенията и Интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Съществуват множество мобилни апликации и интернет сайтове, които засягат въпроса за поведението при изгаряне, но след анализ на съдържанието им се оказа, че почти липсват последователни и правилни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят! Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички“, споделя д-р Мартинов.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда

и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия.

 

По литературни данни 50-80% от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния. Неадекватната първа помощ е огледален образ на наличната информация в Интернет и мобилните приложения.

 

Мобилната апликация беше представена от автора на IV-ата Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3-5 май 2019 г. в курортен комплекс Златни пясъци. Гилдията го възприе изключително добре и постави най-висока оценка.

Коментари