Публикация

Болестта на Крон поразява младите хора

Болестта на Крон поразява младите хора

Възпалителните чревни заболявания засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората, живеещи с болестта на Крон и улцерозен колит (двете най-често срещани проявления на заболяванията), е над 2,2 милиона.

В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с улцерозен колит - над 2000

като разпределението по пол е почти сходно. Макар да се проявят във всяка една възраст, обикновено тези заболявания засягат младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години. По тази причина тяхната социална значимост е голяма, но проблемът у нас все още остава в периферията на общественото внимание, изтъкват от „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“.


Приема се, че

причините за двете заболявания

са комплекс от наследствени фактори и нарушения в имунитета, както и от въздействие на поведенчески фактори – неподходящо хранене, тютюнопушене, а така също и фактори на околната среда.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно

защото симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагнозата е напълно възможно още в началото. Достатъчно е само хората, които имат съмнение, че са болни, да преодолеят страха си и да се обърнат към специалист.

 

Благодарение на напредъка в медицината през последните години и навлизането на т.нар. биологична терапия, все повече пациенти успяват да постигнат ремисия и могат да водят напълно нормален живот, посочват от асоциацията.

Изложба

„Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ и Националната художествена академия организират съвместен проект за живопис на тема „Да направим невидимото видимо“ („Making the invisible visible”). Инициативата е по повод Международния ден на хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания, който се отбелязва на 19 май.

 

Целта й е да повиши вниманието на обществото и да информира повече хора за особеностите на болестта на Крон и улцерозния колит – двете основни форми на хроничните възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). В проекта участват 15 студенти от специалностите „Живопис“ и „Стенография“ на НХА, които са избрани след провеждането на вътрешен конкурс във висшето учебно заведение.

 

Студентите, участващи в изложбата, имат задание да илюстрират предизвикателствата, с които хората, живеещи с подобни заболявания, се сблъскват в своето ежедневие, невидимите фактори на заболяванията, които афектират както физическото, така и психологическото здраве на пациентите, а също така и емоционалната травма, проявяваща се вследствие на заболяванията.

 

Изложбата е достъпна за посетители от днес, 20 май, до 31.05.2019 г.

в галерия „Дега“, намираща се на адрес София 1407, ул. „Княз Борис I“ 96. Официалното откриване и награждаване на участващите студенти ще се проведе на 22 май (сряда) от 18:30 часа, като на него ще присъстват представители както на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, така и на Националната художествена академия и фармацевтична компания „Такеда“, партньори в организирането на инициативата.

 

След приключването на изложбата, картините ще гостуват и ще бъдат показани в различни гастроклиники в София и страната, като по този начин се стремим да разпространим посланието на изложбата и окуражим хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания в България, споделят организаторите.

Световен ден на възпалителните чревни заболявания

Международният ден на хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания, се провежда всяка година на 19 май и обединява хората по света в борбата им срещу болестта на Крон и улцерозния колит, известни също като ВЧЗ. Чрез отбелязването на Световния ден на възпалително-чревните заболявания различните пациентски асоциации, включително и „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, чрез различни кампании, се стремят да повишат информираността на обществото за тези заболявания, да призоват държавните органи и здравните специалисти да предприемат действия в оказването на подкрепа на милионите души по света, които живеят с тези диагнози.

 

Глобалната кампания е насочена към повишаване на осведомеността за заболяванията, като темата тази година беше „Да направим невидимото видимо“. Освен скритите от външен поглед симптоми на заболяванията, инициативата цели да покаже различните аспекти, свързани с ВЧЗ, които не са „видими“ за обществеността, като индиректните разходи и психологическия аспект и въздействие върху пациентите. Акцентът е върху децата, страдащи от болест на Крон и улцерозен колит, и как подобна диагноза се отразява на цялото семейство.

Коментари