Публикация

Варненски фармацевти против търговци в аптеките

Варненската колегия на Българския фармацевтичен съюз е категорично против обикновени продавачки да работят в аптеките с мотива, че щели само да предлагат козметика.


Това заяви Галя Тонкова (член на организацията) по повод появилите се предложения за промяна на нормативната уредба.

„Аптеката не е магазин, а здравно заведение. Фармацевтът е сложен там, за да консултира пациентите, а не само да подава аналгин“, допълни тя.

Според нея е пълен абсурд идеята лекарства или пък медицинска козметика да се предоставят от неквалифициран персонал и същевременно да има изискване в дрогериите да работят специалисти.

На въпрос защо във Варна от над 200 аптеки само четири са денонощни, от колегията отговориха, че е въпрос на средства. Излиза ужасно скъпо, защото нощем трябва да се ангажира магистър-фармацевт, тъй като само той има право да отпуска лекарства по рецепта.

В допълнение към заплатата трябва да се прибавят пари за нощен труд, а и да се осигурят два почивни дни след всяко дежурство.

„В ЕС има много денонощни аптеки, но те са подкрепени от съответните общини“, допълни шефът на варненските фармацевти Рада Пехливанова.

Коментари