Публикация

Над 40 хил. деца у нас са с увреден слух

Над 40 хил. деца у нас са с увреден слух

В България хората със средна до пълна глухота са над 400 хил. души, от тях 40 хиляди са деца. Тенденцията е до 2050 г. броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени едно се ражда с пълна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се увеличава, за да достигне до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

 

Това стана ясно по време на XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш”, която се организира от училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ в София. В рамките на един ден лекари, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия обсъдиха актуални теми и посоки за рехабилитация и интеграция на деца с увреден слух.

Основните акценти в програмата на конференцията

бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация – революционен метод за възстановяване на слуха, който празнува 20-годишния си юбилей през тази година.

У нас до момента са направени над 700 кохлеарни имплантации

което е много малка част от обявените проценти на хора с тежка и пълна глухота. В периода 1999-2019 г. едва 2% от нуждаещите се са получили шанс да чуват отново. Подобна е статистиката и за новородените с проблеми със слуховия апарат, чийто процент се увеличава всяка година. Едва 25% от тях след диагностицирането получават кохлеарни имплантати.

Kохлеарната имплантация в световен мащаб се смята за рутинна процедура

В по-голяма част от случаите става въпрос за минимално инвазивна практика, за да се имплантира кохлеарният имплантат. Благодарение на тази безболезнена процедура, пациентите се възстановяват бързо. Хирургическата намеса трае около три часа и по-голяма част от пациентите са в състояние да напуснат болницата още същия ден.
Специалистите акцентират на важността на последвалата рехабилитация, която е ключова за адаптирането и интегрирането на пациенти в социална среда.

Практическата част е особено важна за децата

Те са изцяло зависими от помощта на родителите си във възстановителния процес. Важно е да им се обръща внимание с „улавянето“ и интерпретацията на някои основни шумове, да им се пее и известно време да живеят сред по-активна музикална среда. Именно този важен елемент от рехабилитацията беше и центърът на международната конференция, проведена в София.

 

По време на форума директорът на специалното училище за ученици с увреден слух (СУУУС) „Проф. д-р Дечо Денев“ - Севделина Джонгарска изнесе лекция, свързана с

дигиталната среда за образование на децата със сензорни и комуникативни проблеми

и представи добри и работещи практики при обучението на децата с увреден слух.
Рехабилитаторите на училището – Христина Славкова и Румяна Василева, които работят активно в тази посока, споделиха своя опит и обърнаха внимание, че кохлеарната имплантация върши чудеса с децата, особено когато проблемът със слуха се открие и диагностицира в ранна детска възраст. Румяна Василева цитира мисъл на Аристотел, за да припомни колко е важно човек да използва всичките си сетива за пълноценен живот и добави, че с бързите темпове, с които се развива медицината е възможна пълната интеграция на малките пациенти, ако се спазват всички етапи на слуховата рехабилитация.

През изминалите години написахме една 20-годишна история, през която потърсихме най-правилните пътища за постигане на максимални цели, а именно – най-доброто за децата. Всеки нов процес преминава през различни етапи. Тази конференция е и момент на равносметка на постигнатото, а то не е малко. Благодарение на революцията в медицината в тази посока, и грижите и всеотдайността на всеки един – деца, родители, рехабилитатори, доктори, логопеди, аудиолози, доказахме, че можем да правим чудеса, ако работим заедно, коментира в представянето си Севделина Джонгарска.

Заместник-директорът на училището – Пенка Стоянова, акцентира върху значимостта на кохлеарната имплантация като един от най-успешните методи за възстановяване на слуха.

 

По време на форума специалисти изтъкнаха, че е необходимо да се работи активно в посока комуникация и ранно диагностициране на намаляването или тоталната загуба на слуха.

Глухотата е едно от най-тежките увреждания за хората

Тя ограничава възможността за общуване, развитие и интеграция в обществото. По статистически данни от Световната здравна организация повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 млн. души. От тях 9% са деца.

Коментари