Публикация

Събитието, което развълнува медицинската общност

Събитието, което развълнува медицинската общност

Когато сме единни, ще сме по-успешни. Колеги и пациенти се нуждаят от подкрепа и доверие, заявиха водещи български специалисти

Близо 100 водещи български лекари се събраха на събитието ЛЕКАРЯТ, КОЙТО МЕ ВДЪХНОВЯВА

То бе продължение на едноименната кампания на CredoWeb, в която лекари номинират свои колеги и гласуват за тях. В емоционални изявления за първи път знакови за гилдията имена от различни градове и специалности отправиха послания за единство, отдаденост и още по-високи професионални постижения.

Ние, лекарите, много често се плюем един друг в опит да прикрием бърнаута, който ни причинява професията. С грубото отношение към колегите си, към пациентите, към близките си, се мъчим да предпазим самите нас. Но, това събитие е различно, събира избрани хора, които вдъхновяват гилдията и това е страхотно,

заяви водещият на събитието - д-р Мирослав Ненков (на основната снимка) от ВМА.

За мен тази среща е част от националната кампанията срещу агресията към лекарите,

изтъкна д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, който бе специален гост. Той подчерта, че лекарската професия не е само сбор от знания и умения, а способност да вдъхновяваш. Д-р Маджаров разказа за своя пръв учител в медицината д-р Пазарджиклиев, както и за необичайните уроци по уважение към колегите и споделяне на знанията.

д-р Иван Маджаров - специален гост на събитието Лекарят, който ме вдъхновява
                                                                            д-р Иван Маджаров 

Винаги казвам на моите млади колеги, че усилието е по-важно от таланта,

каза проф. Иво Петров от Аджибадем СитиKлиник Сърдечно-съдов център. По думите му - медицината е комбинация между изкуство, занаят и наука, а в изкуството вдъхновението е изключително важно. В България трудностите и предизвикателствата са огромни, но това действа стимулиращо. Той сподели как преди време отказал предложение за 13 000 франка в Швейцария и избрал да развива медицината у нас. Проф. Петров призова лекарите и цялото общество да полагат усилия и да правят това, което смятат за необходимо, независимо от обстоятелствата.

проф. Иво Петров - в медицината усилието е по-важно от таланта
                                                                            проф. Иво Петров 

 

Неврохирургъг от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Емануил Найденов сподели впечатляващата си лична история като пациент:

Като млад студент по медицина бях прикован на легло и си дадох сметка колко ценно е да си нормален. Тогава се появи един човек с вълшебен скалпел, който отново ме направи нормален. Този човек беше неврохирург. Казах си, че ако и аз мога да помогна на някого по същия начин, това би било велико. Тогава се отказах от ендокринологията, която първо бях избрал, и се посветих на неврохирургията. Минах през невероятни трудности, загърбих много авторитети и стигнах до тук.

Според него най-голямото предизвикателство за един лекар е не да излекува, а да се научи кога да прилага своите знания и умения. Д-р Найденов разказа, че е стигнал до края на света за своите пациенти, че те са тези, на които се уповава при лични и професионални кризи.  Едно от важните му  послания е, че човек трябва добре да помисли, преди да даде непотърсена помощ.

д-р Емануил Найденов - бях прикован на легло и си дадох сметка колко ценно да си нормален
                                                                             д-р Емануил Найденов

Лекарят е адвокат на болния, а съдията е свише,

каза във вдъхновяващо слово д-р Антоанета Томова от КОЦ-Пловдив. Тя се позова на Кончаловски, според когото човек има право да бъде лош художник, лош писател или артист, но няма право да бъде лош лекар, защото на лекарите се доверява най-важното  - животът и здравето.

 

Тя сподели, че  надеждата е това, което я вдъхновява като онколог.  Зареждала се от срещите със световните експерти в онкологията, от прогреса в медицината и революцията в лечението на солидните тумори, постигнатите резултати и нарастващия брой излекувани пациенти.

Самата аз избрах онкологията съвсем случайно. Предусетих колко много работа и открития предстоят в борбата  с рака и пожелах да бъда част от тях – каза тя. - Работата на лекаря е сплав от знания, разум и чувства. Както здравето е нещо повече от отсъствие на болест, така и лекарят е много повече от човек, който просто изписва лекарства. Понякога лекарството е самият той – да даде надежда, да вдъхне вяра. А когато надеждата се обедини с вярата, животът намира начин.

д-р Антоанета Томова - надеждата е това, което ме вдъхновява като онколог
                                                                               д-р Антоанета Томова

 

Известният ендокриног, андролог, пътешественик и изследовател на Левски и на Достоевски проф. Филип Куманов от УСБАЛЕ изтъкна, че лекарят се обезсмъртява с описания от него синдром или болест, а трепетът при проследяване на резултата от лечението е незаменим. Според него основната движеща сила в медицината е вроденото желание за поемане на предизвикателствата, породени от болестите и смъртта.

Има ли по-голяма радост от даряването с дете на хора, които безмилостната съдба е запратила в безнадеждните дебри на безплодието?! Може ли да съществува по-пълно удовлетворение от това, да бъде изтръгнат човек от хладната прегръдка на тежко заболяване?! Не е ли несравнимо с нищо друго тържеството, когато бъдат отскубнати няколко години, месеци, дори броени дни от старата наша познайница с косата.

проф. Филип Куманов - ендокриног, андролог, пътешественик и изследовател на Левски и на Достоевски
                                                                          проф. Филип Куманов

Медицината е за смелите, за тези, които са готови да опитат и въпреки неуспеха, да продължат и да променят начина на лечение на пациентите,

заяви ръководителят на Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев” д-р Петя Чавеева. Тя допълни, че вътреутробната миниинвазивна хирургия, която прилага, е своеобразно преодоляване на една значима бариера – тази на официалното начало на новия живот. Защото, ако според повечето хора той стартира с първата глътка въздух, специалистите по фетална медицина се интересуват от състоянието, чувствата и случващото се с плода много преди раждането му.

 Животът започва преди раждането, дълбоко убедена съм в това и съм сигурна, че в България има медицина на световно ниво. Младите лекари трябва да дерзаем и да останем в България. Но трябва също така да положим усилия да бъдем единни, защото медицината е екипна работа и само с единомислие бихме прескочили бариерата!

д-р Петя Чавеева - медицината е за смелите
                                                                                     д-р Петя Чавеева

 

Авангардият ортопед и травматолог д-р Атанас Кацаров се обърна към по-младите лекари на събитието с думите:  

Нещата няма да се оправят сами, трябва да ги оправим ние. Ние си избираме кои да бъдем и дали ще имаме достатъчно сила, за да платим цената на това да бъдем различни.  

Той призова колегите си да се обградят с единомишленици, да вярват, че промените зависят от тях.

След революцията остава пяната, която се вдига нагоре и ние трябва да сме толкова големи, че пяната да ни остане до колене!

д-р Атанас Кацаров - нещата няма да се оправят сами, трябва да ги оправим ние
                                                                               д-р Атанас Кацаров

 

Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев от СБАЛ по ЛЧХ-София, изтъкна, че за него е искрено вдъхновение да  бъде сред тази аудитория. Той благодари на екипа на CredoWeb, който по-бързо от институциите е осъзнал, че на медицината й трябва малка подкрепа, за да може да покаже всичките си възможности. По думите му

проблемът на българското здравеопазване не е толкова липсата на бюджет

а нежеланието за адекватна промяна. Синдромът на умиращата сестра се мултиплицирал  в цялата здравна система, която прогресивно се обезкървявала. 

Колегите, присъстващи на това събитие, за мен са истинско вдъхновение – освен прекрасни специалисти, те са вдъхновение за цялата ни медицина и аз се прекраням пред тях. За да се случи чудото, трябва да има хора, които да го търсят.

доц. Николай Янев - за да се случи чудото, трябва да има хора, които да го търсят
                                                                                доц. Николай Янев

Здравният министър Кирил Ананиев изпрати специално поздравление на лекарите, участващи във формата

Вярвам, че инициативата „Лекарят, който ме вдъхновява, не е само шанс за медицинските специалисти да изкажат уважението си към знаконите за гилдията професионалисти, но сама по себе си, е вдъхновение и за отличените да се усъвършенстват и да бъдат стимул за останалите. 

По инициатива на лекарите, членове на CredoWeb, на събитието бе сложено начало на благотворителна инициатива под мотото Лекари подкрепят лекари

Стартира събирането на предмети, които впоследствие ще бъдат продадени на търг, а средствата ще се насочат към лекар със здравословен проблем, в затруднено социално положение или за обучение на млад лекар. Д-р Нонна Петрова обяви, че Алпен фарма учредява стипендия за 1 г. в подкрепа за млад специалист.

Коментари

Браво на колегата от В.Търново за смелостта и дръзновението!

Поздрави за др Койнов, абсолютно заслужен приз