Публикация

На всеки 6 секунди един човек умира вследствие на диабет

На всеки 6 секунди един човек умира вследствие на диабет

В световен мащаб 1 от 11 възрастни страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. Ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2045 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат с 204 млн. (от 425 млн. през 2017 г. до 629 млн.).

 

В Европа броят на диабетно болните между 20 и 79 години е 58 млн. души. У нас близо половин милион българи имат диабет тип 2.

Нов интернет сайт събира на едно място всичко за диабета

На 21 май София беше домакин на събитие на тема „Часът на диабета“, където беше представен първият у нас информационен сайт за заболяването – диабет.бг.

 

Проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, представи данни за нарастващата честота за заболяването у нас.
Проф. Борисова подчерта, че

основни причини за развитие на захарен диабет тип 2 са наднорменото тегло и заседналият начин на живот

Ето защо, създаването на сайт с информация за рисковите фактори, начините за превенция и контрол на диабета ще бъде от голяма помощ както за пациентите, така и за лекарите.

Целта на интернет страницата диабет.бг е да дава пълна, коректна и актуална информация за захарния диабет. Всеки може да прочете какво представлява заболяването, какви са симптомите, как се диагностицира, какви са възможностите за превенция и лечение, как да се подобри контролът и предотвратят усложненията

 

- заяви Майя Викторова, председател на Българска асоциация „Диабет“.

Коментари