Публикация

Внимавайте при разходките - извадиха 50 кърлежа от главата на малчуган

Внимавайте при разходките - извадиха 50 кърлежа от главата на малчуган

В медиите излезе шокиращото съобщение за дете, от чиято главичка лекарите извадили над 50 кърлежа. Става въпрос за гр. София - Спешното отделение на Университетската болница "Лозенец". Детето е заведено в лечебното заведение, след като е било на разходка в столичния Южен парк . Д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец", цитиран от БТА, сподели, че е имал още един случай на дете са близо 30 паразита, забити в тялото. 

Кърлежите са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Сезонът на кърлежите започва със затопляне на времето

Специалистите съветват, когато се излиза на разходка сред природата да се ползват репеленти, особено при децата. Облеклото да е подходящо и по възможност да няма много открити части на тялото.  Да се избягват места с високо затревяване и гъсти храсти.

за предпазване от кърлежи, използвайте репеленти

Членстоногите се забиват по кожата, особено по онези части, които имат окосмяване и не са никак безобидни. Известни са поне 16 заболявания, причинени от кърлежи. да доведе до развитие на опасни заболявания, като най-разпространените у нас са Лаймска болест и Марсилска треска. Възможно засягане на сърцето, ставите, периферната и централна нервна система.

Ухапването от кърлеж може да се разпознае

по черната точка, която се появява на мястото, на което се е забило насекомото. То е изпъкнало и около него има кожен обрив, който може и да липсва при неправилно изваждане на паразита или неправилно поведение след това. 

как изглежда ухапването от кърлеж
около мястото на ухапването от кърлежа кожата се зачервява

 

Ако установим, че върху нас или върху детето ни има забит кърлеж, трябва да сме много внимателни. Не е добре да го изваждаме сами, ако наистина не сме убедени, че ще го направим по правилния начин.

Как да си извадим кърлеж, ако ни се забие /ВИДЕО/

Грешно изваденият кърлеж се забива надълбоко и може да доведе до по-бързо разпространение на инфекцията. Препоръчително е по най-бърз начин да се посети специалист, който да отстрани вредителят и след това да бъде изпратен за изследване. Лабораторно се установява дали той е преносител на опасни заболявания, или не.

 

Чуйте и съветите на инфекциониста д-р Магдалена Баймакова!

 


                                                                                          по материала работи: Албена Димитрова

Коментари