Публикация

Лекари от „Майчин дом“ ще преглеждат безплатно жени с оплаквания от неволно изпускане на урина

Лекари от „Майчин дом“ ще преглеждат безплатно жени с оплаквания от неволно изпускане на урина

За втора поредна година Университетската АГ болница „Майчин дом“ стартира кампания за безплатни прегледи на жени със симптоми на неволно изпускане на урина.

Консултациите ще се извършват в периода от 3 до 14 юни включително

а в екипа преглеждащи лекари ще се включи лично и изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Костов.

 

Часовете за прегледите ще са всеки работен ден от 13:00 до 15:00 часа.

Записвания за прегледите вече са възможни от 12:00 до 14:00 часа на тел.: 02/ 9172 442

Неволното изпускане на урина се нарича стрес инконтиненция и се причинява най-често от повишено налягане в корема.

 

То може да се прояви при рутинни ежедневни дейности, включително спортуване, вдигане на предмети, дори кихане. Причините за стрес инконтиненцията могат да бъдат различни. Незадържането на урина може да се дължи на възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата. При жените оплаквания могат да се появят в резултат на смъкване на пикочния мехур и матката. Това се случва най-често след раждане по естествен път. Друга причина, която би отключила това състояние, е менопаузата. По данни на Световната здравна организация хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 млн.

Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти

но за който не се говори поради чувство за неудобство и срам. Симптомите погрешно се свързват с възрастта на пациентите, което стимулира лекарите в „Майчин дом“ за втора година да подадат ръка на жените с този проблем и да ги информират, че заболяването е лечимо и при правилна терапия може да бъде отстранено напълно.

При по-лека проява на инконтиненция се препоръчва комбинация от упражнения и медикаменти

При пациенти с органичен проблем може да се наложи и оперативна намеса за корекция и стабилизиране положението на органите на пикочополовата система и техния поддържащ апарат.

 

„Майчин дом“ е първата и най-голяма АГ болница у нас, посветена на женското здраве от своето създаване преди повече от 115 г. Болницата е лидер по брой раждания за България, като в нея се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна.

Коментари

Анонимен
31 май 2019 14:17

Хубаво би било и в малките населени места да има такива прегледи!