Публикация

Плодовите сокове са вредни. Учените посочиха допустимите количества

Плодовите сокове са вредни. Учените посочиха допустимите количества

 Консумацията на консервирани и пресни плодови напитки увеличава риска от сериозни заболявания - това сочат резултатите от проучване, оповестено от Journal of the American Medical Association.

В продължение на 24 години  учените проследили 187 382 участници, употребяващи плодови сокове, като информацията за техните хранителни навици се актуализирала на всеки 4 години. Специалистите сравнили показателите за смъртност сред тези, които получавали на ден до 5% от калориите в менюто си от сладки напитки, с тези на хората, получаващи над 10%. Оказало се, че при участниците в изследването от втората група

плодовите сокове вредят на сърцето

рискът от смърт вследствие на исхемична болест на сърцето се повишава

При това, съобщават учените, рискът се запазвал и при употребата на стопроцентови сокове, защото те също съдържат захар. Данните показали също, че по-голямата консумация на непреработени плодове значително понижава риска от диабет тип 2. Съответно -  по-голямата консумация на плодови сокове е свързана с по-висок риск от диабет тип 2

Плодовите сокове все още се възприемат като по-здравословен вариант от този на SSB (подсладени напитки). Въпреки това, те често съдържат толкова захар и толкова калории, колкото и SSB. Въпреки че захарите в 100% плодовите сокове са естествено придобити, а не добавени, след като се метаболизират  биологичният отговор е по същество един и същ.

колко плодови сокове може да се пият

Какви са практическите препоръки за консумация на плодов сок? 

Според Американската академия по педиатрия допустимите количества са:

 

  • за деца на възраст от 1 до 6 години са да ограничат консумацията на плодов сок до максимум 170 ml на ден;
  • за деца на 7 и повече години, юноши, и възрастните да ограничат консумацията на плодов сок до 270 ml на ден. 

Ако се консумират сокове, те трябва да бъдат 100% плодови сокове, а не други плодови напитки с добавена захар. Други популярни напитки, като например плодовите шейкове, обикновено се възприемат като по-здравословни възможности, въпреки това, техните съставки могат да се различават значително. Изследвания за тяхното въздействие върху здравето към момента са доста ограничени. Полезността им е гарантирана, ако са изготвени от цели плодове.

 

Учените препоръчват плодовете да се консумират цели, а не във вид на сокове.

 


Публикацията е базирана на оригиналното съобщения за резултатите от проучванията, което можете да видите в пълен текст ТУК


Published: May 17, 2019. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.3109

Open Access: This is an open access article distributed under the terms of the CC-BY License. © 2019 Guasch-Ferré M et al. JAMA Network Open.

Corresponding Author: Frank B. Hu, MD, PhD, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health

Коментари