Публикация

С уникален ултразвуков скалпел оперират в Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

С уникален ултразвуков скалпел оперират в Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

С изключително щадящ ултразвуков скалпел извършват интервенции специалистите от Клиниката по ушни, носни и гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Той е единственият от този клас в страната и един от първите в Европа.

Инструментът функционира на базата на ултразвукова енергия

като може да се използва като скалпел и като средство, спиращо кървенето.

Насочените в определено направление ултразвукови вълни предизвикват резонансно трептене на върха на инструмента, с което се предоставя възможност за прецизни разрези на различни по структура тъкани. Звуковите вълни в диапазона 20 000-60 000Hz въздействат върху тъканите с денатурация на белтъците, осъществявайки едновременно разрязване и спиране на кървенето.

Това обяснява доц. д-р Николай Сапунджиев, началник на Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

 

Друго предимство на новия ултразвуков скалпел е, че

апаратурата допуска минимално странично увреждане на тъканите и фините костици

Въздействието на топлинния ефект в съседство на разрязаната тъкан е значително понижено в сравнение с по-стари апарати. Той е изключително щадящ и към здравите тъкани на пациента и показва отлични резултати в целия спектър на мекотъканната хирургия на УНГ органите.

Високотехнологичният апарат има широк спектър на употреба - от операции на сливици до резекция на тумори

Най-честите интервенции, които специалистите извършват с него, са при проблеми с хъркането при възрастни и деца, изкривяване на устна преграда, щадящи интервенции на кожни тъкани в областта на главата и шията, пластики на езика при кърмачета, операции на носа при затруднено дишане и други разнообразни по степен и сложност оперативни процедури.


Велина Марковска

Коментари