Публикация

Идвам да помогна - напомнят спешните медици. Респект!

Идвам да помогна - напомнят спешните медици. Респект!

"Идвам да помогна" пише на оранжевите лентички, с които работят медиците от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/- София в Световния ден на спешната помощ. 

По този начин те напомнят на обществото, че всичките им усилия са насочени към опазването на човешкия живот и същевременно отправят апел за превенция срещу насилието над медици, предаде БТА.

В Деня на Спешната помощ международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици,

които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.

Празникът е иницииран през 1994г. от  "Клубът Льовен". На 27 май група медици в белгийския град Льовен въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. 

България е сред първите пет страни в Европа,

която още през 1994 г. въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари. До момента у нас има 1 400 лекари с тази специалност. 

От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти "Спешна медицинска помощ" и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.


В последният уикенд на май тази година в Пирот, Сърбия, се проведе Пети международен конгрес по спешна медицина, на който ЦСМП е съорганизатор. Не научния форум присъстваха представители на Европейската асоциация по спешна медицина. Във фокуса на събитието беше логистиката и координацията при трансгранични бедствени ситуации и терористични атаки.  Медици от целия регион дискутираха по проблемите и иновациите в сектора, възможностите да се спасят повече човешки животи и да се намалят увреждания, до които водят спешните състояния. 

 

Коментари

Честит празник на Пироговци! <3