Публикация

Лаборатория „ЛИНА“ въведе нов комбиниран тест за стомашно-чревни заболявания

Лаборатория „ЛИНА“ въведе нов комбиниран тест за стомашно-чревни заболявания

Лаборатория „ЛИНА“ въведе за своите пациенти комбиниран тест, при който едновременно се търсят четири маркера във фецес: калпротектин, лактоферин, хемоглобин и трансферин.

Микробиологът доц. д-р Сашка Михайлова, дм разяснява подробно основните характеристики на изследването и какво представлява всеки от четирите компонента на теста

Калпротектинът е белтъчен комплекс, който свързва калциеви йони. Съставлява около 60% от цитоплазмените протеини на неутрофилните левкоцити. В по-малко количество се съдържа в моноцитите и макрофагите. Калпротектинът се открива в плазмата, урината, слюнката и фецеса. Белтъчният комплекс проявява антимикробни свойства и индуцира програмираната клетъчна смърт. При възпаление на чревната стена неутрофилите преминават през нея. В такъв случай количеството на калпротектина във фецеса се увеличава. Съществен факт е, че белтъчният комплекс е устойчив на ензимно разграждане и е стабилен до 7 дни при стайна температура.

 

Лактоферинът е сложно съединение, което свързва железни йони. Намира се в гранулите на неутрофилните левкоцити, както и в различни секрети – кърма, слюнка, жлъчка, вагинален секрет, семенна течност, сълзи и др. Проявява антимикробни свойства и е част от естествената защита на човешкия организъм. Лактоферинът е резистентен на разграждане във фецеса и може да се използва като маркер, отразяващ възпаление на червата.

 

Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин в еритроцитите, който придава характерния червен цвят на кръвта. Хемоглобинът се свързва с кислорода в белите дробове и го пренася до тъканите и органите на тялото. Също така спомага за транспортирането на част от въглеродния диоксид от тъканите и органите до белите дробове. При заболявания на храносмилателния тракт, протичащи с кървене, хемоглобинът може да се открие във фецеса.

 

Трансферинът е съединение в кръвната плазма, което свързва желязо. Синтезира се в черния дроб. Основната му функция е да пренася желязото до всички тъкани. Трансферинът е част от естествената защита на човешкия организъм. Може да попадне в храносмилателната система при условия на кървене и след това да се отдели чрез фецеса.“

Кога се препоръчва изследването?

Изследването е показателно при редица състояния – хронична или остра диария, продължителен стомашен или чревен дискомфорт, чревни неоплазми и др.

По-голямата част от причините за наличието на неутрофили във фецеса при пациенти с хроничен диариен синдром са Болестта на Крон и Улцерозния колит, за които маркерите на възпаление калпротектин и лактоферин се позитивират. Прилагането им е много полезно в ситуации, при които трябва да се разграничи чревно възпаление от функционално нарушение (Синдром на раздразненото дебело черво). Позитивните резултати за калпротектин и лактоферин може да са свързани и с бактериална инфекция, причинена от Shigella, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridium difficile и др.

 

Имунологичните тестове за доказване на хемоглобин са предназначени за установяване на кръвозагуби в долните отдели на храносмилателния тракт, т.к. кръвта от тези отдели е подложена на деградационни процеси в по-малка степен. Доказването на фекален трансферин, който е по-стабилен от хемоглобина, е начин за търсене на заболявания и в горния гастроинтестинален тракт, протичащи с кървене.

Комбинираният тест за калпротектин, лактоферин, хемоглобин и трансферин е много полезен при изследвания, свързани с колоректален карцином.

 

Коментари