Публикация

По случай Световния ден без тютюнопушене студенти медици разкриват как да намалим вредата от цигарите

По случай Световния ден без тютюнопушене студенти медици разкриват как да намалим вредата от цигарите

Мотото на тазгодишното събитие е "Тютюн и здраве на белите дробове"

По случай 31 май- Световния ден без тютюнопушене, Асоциацията на студентите медици - Пловдив организира кампания, която разяснява рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и тютюневи изделия.

 

Събитието ще се проведе на 30 май от 14:00ч. до 16:30ч., в двора на медицинските общежития, на ул. Царевец 2. Освен информационни брошури, които разкриват последствията за здравето от пушенето на цигари и наргиле, организаторите ще предоставят възможност на всеки, който желае да измери нивата на въглероден монооксид /CO/ в издишания от него въздух чрез специален апарат. Вредното въздействие на CO е свързано с нарушаване преноса на кислород до тъканите, увреждане на плода и смущения в чувствителните на кислороден дефицит органи- сърце, мозък, кръвоносни съдове и др.

 

По този начин активни и пасивни пушачи ще могат да проверят стойностите си, след което, ако те са високи, ще получат съвети как да ги нормализират. Тестът е безплатен, а самото измерване трае не повече от 30 секунди. 


Студентите по медицина са се погрижили да съчетаят полезното с приятното, затова по време на инициативата ще има и много игри  за участниците, а за победителите са предвидени специални награди.

 

Световен ден без тютюнев дим
31 май - Световен ден без тютюнев дим.

 

Коментари