Публикация

Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна

Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна

Изпълнителният директор на Университетската болница „Св. Екатерина“ в София, председател на Българското дружество по кардиохирургия и национален консултант по кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев бе удостоен с почетното звание „Doctor Honoris Causa“ на Медицински университет – Варна. Тържествената церемония се състоя на 23.05.2019 г., в Първа аудитория на МУ-Варна.

Високото академично отличие бе присъдено на проф. Начев за изключителни заслуги

при създаването и развитието на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, както и за внедряването на най-съвременните методи на обучение в областта на кардиохирургията в Катедрата по сърдечносъдова хирургия и ангиология на университета.

 

В академичната си лекция „Кардиохирургия в България: минало, настояще и бъдеще – от разочарованието към удовлетворението“ проф. Начев очерта развитието и постиженията на кардиохирургията у нас. Благодарности към проф. Начев отправи деканът на Факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов. По-късно в двора на университета проф. Начев и ректорът на университета засадиха сребрист смърч - символ на дълголетието, вечността и духовното израстване.

Проф. Начев придобива специалност по „Кардиохирургия“ в Медицински университет – София

През същата, 1999 г. придобива специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия (FETCS). Специализира в Германия, САЩ и Англия. Лектор е на студенти по медицина и специализанти по кардиохирургия, кардиология, гръдна и съдова хирургия. В продължение на два мандата е член на научната комисия на ВАК (до 2010 г.).

 

Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна

 

През 2005 г. проф. Начев изиграва ключова роля за създаване на Клиниката по кардиохирургия в университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Под ръководството на проф. д-р Красимир Иванов, тогава директор на УМБАЛ „Св. Марина“, и с подкрепата на министър Богоев, депутати, хора от бизнес средите, администрацията и обществеността за рекордно кратко време се изгражда и оборудва Клиниката по кардиохирургия във Варна. На 15 юни 2005 г. първата операция на открито сърце в новата Клиника по кардиохирургия е вече факт. Извършена е от проф. д-р Генчо Начев заедно с негов екип от хирурзи, анестезиолози, перфузионисти, операционни и реанимационни медицински сестри. Още същата година проф. Начев организира обучението на бъдещия персонал на кардиохирургията.

 

Официални гости на събитието по удостояване на проф. Начев с титлата Doctor Honoris Causa на МУ-Варна бяха проф. д-р Анелия Клисарова, д.м.н. – народен представител в 44-ото Народно събрание, зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов, членовете на съвета на настоятелство на МУ-Варна проф. д-р Красимира Кисьова, доц. д-р Георги Маринов, д.м., проф. д-р Темелко Темелков, д.м.н., председателят на комисията по здравеопазване към Общински съвет – Варна доц. Антоанета Цветкова, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, директорът на НАП – Варна Чавдар Янков.

 

В навечерието на 24 май - Денят на българската култура и славянската писменост, ректорът връчи и 16-ите отличия „Почетен знак със синя лента“ на заслужили преподаватели.

 

Коментари