Публикация

Три от 4 жени с остеопороза не получават лечение

Три от 4 жени с остеопороза не получават лечение

Около 55% от жените в Европа на възраст над 70 г. са в риск от развитие на остеопороза. Това сочат данни от проучване за първичната медицинска помощ, проведено в 8 държави: Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Полша, Словакия, Швейцария и Великобритания.

Изследването е проведено с 3 798 жени на 70 г. или по-възрастни по време на посещенията им при лекуващия лекар

Основната цел на проучването е да се анализира процентът на пациентите с повишен риск от фрактури, които не са получили своевременно лечение за остеопороза. Въз основа на статистиката, близо половината пациентки са оценени с висок риск от поява на фрактури, а 75% от тях не са получили лечение. Нещо повече, 85% от нелекуваните пациенти с риск от развитие на остеопороза нямат поставена диагноза.

В Европа съществува голямо разминаване между поставянето на диагнозата за заболяването остеопороза и лечението

се казва още в изследването, оповестено от биотехнологична компания Amgen по време на Световния конгрес по остеопороза и мускулно-скелетни заболявания, провел се в Париж в периода 04-07 април 2019 г. При пациенти с вече поставена диагноза това разминаване е много по-ниско, отколкото при тези без диагноза.

Това проучване оценява моделите на диагностика и лечение на остеопорозата при първичната медицинска помощ в Европа. Данните сочат, че е добре в бъдеще да се изработи стратегия за повишаване на осведомеността на обществото и улесняване на диагностицирането на пациентите в риск от развитие на остеопороза, за да се подобри лечението им и да се предотвратят бъдещи фрактури

- коментира проф. д-р Юджин Маклоски от университета в Шефилд, преподавател по костни заболявания при възрастните и директор на Център за интегрирани изследвания за артрита и мускулно-скелетното стареене във Великобритания.

 

„Проучването доказва, че ненавременното диагностициране на остеопорозата в Европа е основен проблем при лечението“, обяснява д-р Дейвид М. Рийз, вицепрезидент на биотехнологична компания Amgen.

 

„Фактът, че

по-голямата част от пациентите с повишен риск от фрактури остават нелекувани

подчертава огромната необходимост от своевременна диагностика на остеопорозата, за да можем да се справим с тази обществена здравна криза и да подобрим живота на милиони хора, които страдат от заболяването“, допълни още той.

В България 336 425 жени над 50 г. са диагностицирани с остеопороза, както и 81 482 мъже

Близо 420 000 са пациентите у нас, които са в риск от развитие на заболяването според доклад, изготвен в сътрудничество с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA). Смята се също, че населението над 50-годишна възраст до 2025 г. в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на очакваните фрактури ще се увеличи с 4%.

Остеопорозата засяга много жени след настъпването на менопаузата

тъй като тогава се наблюдава нарушаване на баланса между процесите на образуване и разграждане на костно вещество. Това води до отслабване на костите с течение на времето и увеличаване на риска от фрактури.

 

Остеопороза - диагностика и лечение

 

Смята се, че

1 от 3 жени над 50-годишна възраст ще претърпи остеопорозна фрактура

За пациенти с повишен риск от фрактури се възприемат тези, които след 50 г. са преживели поне едно счупване. При хора, които вече са имали счупване, свързано с остеопороза, съществува 2 пъти по-голяма вероятност да претърпят нова фрактура.
Световната здравна организация официално обяви остеопорозата за здравна заплаха за обществото, а Международната фондация за остеопороза призова правителствата по цял свят да поставят заболяването като основен здравен приоритет.

Коментари