Публикация

Кръвното се влияе от теглото, не от физическата форма

Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане, твърдят американски учени от Тексаския университет.


Изследването, публикувано в American Heart Journal, показва, че хората с висок телесен индекс (ИТМ) са застрашени повече, независимо от физическата си форма.

Учените смятат, че опасността от хипертония трябва да се намалява първо чрез загуба на излишното тегло, а повишаването на физическата активност трябва да бъде второстепенна цел.

Специалистите са анализирали данните от 35 000 пациенти, предимно мъже, събрани за последните 20 години.

Лекарите проследили теглото, кръвното и физическата форма на участниците. За да определят колко са здрави, те измервали колко дълго могат да продължат да поддържат нормална скорост на ходене на машина при различен наклон и скорост.

Използвайки тези данни, учените са анализирали връзката между ИТМ, физическата форма и систоличното кръвно налягане на пациентите.

При всички пациенти, по-високият телесен индекс е бил свързан с по-високо кръвно, което е доказвано многократно от други проучвания.

Сегашното изследване доказва, че добрата физическа форма е имала по-малко влияние върху кръвното от теглото. Когато пациентите са били сравнени по възраст и пол, мускулите не са показали никакъв ефект върху кръвното.

Само при хората с нормално тегло са отчетени ползи от по-добрата физическа форма. Вероятната причина е, че мускулите сами по себе си не могат да преодолеят негативните последици от затлъстяването.

Поддържането на добра физическа форма остава важна част от уравнението за общото здраве и риска от преждевременна смърт, но на първо място стои теглото.

Високото кръвно повишава риска от инсулт, инфаркт и проблеми с бъбреците.

Коментари