Публикация

Безплатни изследвания за хепатит C

Безплатни изследвания за хепатит C

В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще изследват безплатно за хепатит С от 29 май до 19 юни включително, между 8:00 и 14:00 часа.

Тестовете, които ще бъдат използвани, са иновативни, с изключително голяма точност (98%)

и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката.

 

В случай, че резултатът е положителен, тестът ще бъде повторен.

Ако заразяването с хепатит С се потвърди, пациентите ще получат безплатна консултация с гастроентеролог

и ще бъдат насочени за лечение.

 

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, в който се прилага нов метод за лечение, чрез който болестта, смятана до скоро за нелечима, в много от случаите може да бъде напълно излекувана.

Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти на 100%. Затова говорим за революция в хепатологията и гастроентерологията

- обяснява проф. Красимир Антонов от Клиниката по гастроентерология на болницата.

 

Той е един от най-големите специалисти в областта на вирусните хепатити у нас и председател на Българското дружество по гастроентерология, абдоминална ехография и ендоскопия.

Инфекцията с хепатит С се предава по кръвен път и е сред най-коварните

тъй като може да стои в тялото в продължение на 30 години, без да даде каквито и да е симптоми. Когато признаците на болестта (обикновено силна умора, за която няма обективни причини) се появят, вирусът вече е увредил сериозно, понякога фатално, черния дроб.

Рискови групи за инфекция с хепатит С

  • Хора над 53-годишна възраст, които са имали малшанса да се срещнат преди 1989 г. с тогавашната „модерна“ медицина, когато не са били правени изследвания на кръвта. Затова пациенти, които са претърпели големи хирургически интервенции или са били са подложени на кръвопреливане, са потенциални носители на болестта. Лекарите предупреждават, че е възможно и стоматологичните манипулации, правени през този период, също да носят риск.
  • Пациенти с хемофилия (заболяване, при което кръвта трудно се съсирва и се налагат чести кръвопреливания), както и такива, които са преживяли трансплантация на органи преди 1992 г. също са сред застрашените групи.
  • Риск съществува и за хора, които са на хемодиализа, тъй като почистването на диализната машина, която извършва пречистване на кръвта при тези пациенти, понякога е не достатъчно ефективно.
  • По-малка част (около от 20% от заразените) са т.нар. млади пациенти, при които има данни за използване на венозни наркотици или са имали рисково сексуално поведение.
  • Друга рискова група са затворниците, при които процентът на инфектираните в цял свят, включително и България, е много висок. 

По неофициални данни поне 80-90 хил. българи са заразени с хепатит С

Ако те бъдат диагностицирани и лекувани навреме, имаме възможност да премахнем изцяло тази инфекция от България и по този начин да спасим много човешки животи. Затова моят апел е: Имате ли подозрения – изследвайте се!

- призовава проф. Антонов.

Коментари