Публикация

Дарение от десет инжекционни помпи получи Клиниката по неонатология на "Майчин дом"

 Дарение от десет инжекционни помпи получи Клиниката по неонатология на "Майчин дом"

Десет броя нови инжекционни помпи, предназначени за венозно подаване на лекарствени разтвори за специалните нужди на новородени и недоносени бебета, ще бъдат на разположение за най-малките пациенти в Клиниката по неонатология на Университетската АГ болница „Майчин дом“.

 

Инжекторите са дарени от сдружение с нестопанска цел „Нова луна“, представляващо едноименната ложа от системата на Обединена Велика Ложа на България.

Дарението е на стойност над 17 000 лв.

като осем от десетте апарата са закупени с лични средства от членове на ложата.

Техниката е скъпа и с огромно значение за работата в интензивното отделение, защото лекуваме малки бебета, които понякога тежат под 1000 гр. При тях дозирането на лекарствата трябва да се планира прецизно и точно, да се съобразява с ниското им тегло и с техните специфични нужди

- заяви началникът на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева, която е и главен координатор в Експертния съвет по медицинската специалност „Неонатология“ към Министерството на здравеопазването.

 

По думите й дарението може да се сравни с ролята на спасителния кораб „Радецки“, защото идва в най-подходящия момент, когато традиционно при смяната на сезоните броят на ражданията се увеличава.


Председателят на Сдружение „Нова луна“ д-р Георги Пасков поздрави ръководството на болницата и засвидетелства готовността на ложата да подкрепя и в бъдеще усилията на лекарите в стремежа да предоставят качествена медицинска грижа, съобразена със съвременните технологии и потребности на пациентите.

Годишно в „Майчин дом“ се раждат около 4 000 бебета

а средно всяко пето от тях е недоносено. Болницата е лидер по брой раждания за България, като в нея се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна.
Високата концентрация на преждевременни раждания в болницата се дължи на това, че тя проследява най-тежките бременности в страната. Тенденцията за броя преждевременни раждания у нас се запазва, като за България делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

Коментари