Публикация

Лекари от ВМА преглеждат безплатно пациенти с хронична дихателна недостатъчност

Лекари от ВМА преглеждат безплатно пациенти с хронична дихателна недостатъчност

Специалисти от Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия ще консултират безплатно пациенти с дихателна недостатъчност.
Целта на кампанията, организирана с подкрепата на Института за здравно образование, е пациентите с дихателна недостатъчност да получат навременна консултация за състоянието си и да бъдат обучени как да се справят с него в домашни условия, как да провеждат кислородотерапия, на какво да обърнат внимание и кога да потърсят лекарска помощ.

 

ВМА е първото лечебно заведение, в което стартира кампанията, която ще обхване целия месец юни.

За прегледите, които включват и спирометрия, ще бъдат записвани пациенти над 50-годишна възраст

с определени симптоми, с вече поставена диагноза дихателна недостатъчност,или недиагностицирани болни, които страдат от задух, намален физически капацитет и са приемани в болница по повод дихателна недостатъчност.

Необходимо е предварително записване на телефон 070010126

(на цената на градски разговор), всеки делничен ден от 10:00 до 16:00 часа, до изчерпване на свободните часове.

Не се изисква направление от личния лекар

Съществуват утвърдени препоръки, които лекари и пациенти трябва да следват при борбата с дихателната недостатъчност. Доказано е, че например при ХОББ спиране на пушенето и кислородолечението води до отлични резултати, които не могат да бъдат достигнати с нито едно лекарство и гарантират удължаване на преживяемостта.

 

Но освен препоръката на лекаря, е нужна и дисциплина от страна на пациента. Целта на тази кампания е да обърнем повече внимание и да отделим време за разговор с пациентите, както и да изготвим съответните препоръки към институциите в здравеопазването

- коментира д-р Васил Шишков от ВМА, който ще стартира прегледите.

на снимката: д-р Васил Шишков, ВМА

Коментари