Публикация

Връщат недолекувани болни с рак, идват пак с метастази

Връщат недолекувани болни с рак,  идват пак с метастази

Нарастват случаите на пациенти с метастазирал рак, които се лекуват в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Това обяви директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов пред CredoWeb. Той каза, че зачестяването донякъде се дължи на организацията на здравеопазването в България. По думите му много пъти в болниците извършват лечението на рак в непълен обем. В резултат терапията не е успешна и туморът рецидивира.

„Тогава хората се сещат, че има специализирана онкологична болница. Затова ние сме фокус за подобни пациенти. Да не говорим, че първичното лечение е много по-евтино, а когато човек дойде с метастази и рецидив, тогава то става доста по-ресурсоемко. Една част от болниците с охота се отказват от подобни пациенти, които намират последна надежда при нас“, заяви д-р Константинов.

Проблеми при диагностиката на рак на маточната шийка

д-р Стефан Константинов

Директорът на УСБАЛО отбеляза, че като специалист по акушерство и гинекология, има наблюдения върху рака на шийката на матката, които го притесняват. Той каза, че през последните седмици е попадал на случаи, когато пациентки идват в болницата с напреднал карцином, след като по документи са ходили редовно на прегледи и им е правена цитонамазка. По думите му това поставя въпроса как са правени техните изследвания и дали въобще са правени. Според него възможно е също така да са им извършени чисто формални прегледи от лекарите, колкото да се задоволят атрибутите на амбулаторния лист.  

 

Д-р Константинов каза, че пациентите обикновено идват в лечебното заведение с далечни метастази в четвърти стадий, след като преди това туморът е бил по-малък. В такива случаи прогнозата за излекуване е лоша, а лечението зависи от това къде и колко са метастазите.

„Понякога единичните подлежат на оперативно лечение, а множествените – на химиотерапия. В наши дни една голяма част от онкологичните заболявания минават под формата на тежки хронични заболявания. Всичко зависи от конкретния вид тумор. Известно е, че не винаги можеш да направиш пълно лечение. Затова не се говори за излекуване, а за преживяемост“, каза лекарят.  

Метастазиралият и рецидивиращ рак бяха основна тема на Деветата научна конференция „Новости в онкологията“

която се проведе от 24 до 26 май в Слънчев бряг. Тя се организира от УСБАЛО и бе открита от директора на болницата д-р Константинов. Докладите, изнесени на форума, се концентрираха върху предизвикателството да се лекува метастазирал карцином, когато първоначалната терапия, с която е третиран ракът, е изчерпала своите възможности. Надеждата на пациентите е в новите методи.

„Това, което се прави по света, като новост в медикаментозното лечение, буквално след месеци го имаме тук. Много пъти успоредно с излизането на ново лекарство, вече имаме информация и опит, защото една голяма част от клиничните изпитвания се правят в България. Що се отнася до начините на лечение, които изискват специфична апаратура, там нещата са малко по-сложни, защото трябва да се намери финансиране и да се закупи. Но ако погледнем глобално за страната, сме много добре“, каза д-р Константинов.

Той отбеляза, че до края на годината

УСБАЛО ще се сдобие с първия цифров PET-скенер на Балканския полуостров

С него ще могат да се виждат много малки тумори, които минават незабелязани от другите апарати, като изображението ще е по-ясно. Изследването ще е по-кратко, което ще помогне за диагностиката на по-голям брой болни. Освен това изотопът, който ще се вкарва на пациента, ще е в по-малка доза, което е важно за неговото лъчево натоварване.

 

Бойко Бонев

Коментари

Някой може ли да каже какво заболяване е ракът? С една едничка думичка, не логорея, както обикновено. Според мен това е паразитоза на лигавица, после на тъканта. Май че много повече хора живеят от рака, отколкото са умрелите от рак. Този нов апарата пак ще се окаже недотатъчно прецизен...защото трябвата печалби на фирмите-производителки. Но една биорезонансна диагностика може да реши доста от проблемите на онкоболните без да се стига да операции. При китайската медицина, има една точка която започва веднага да наболява, щом се появи нейде туморно образование;за сега докторите нищо не могат да кажат за това първоначално стадиране, защото не са се изучавали в тази нова област-акупунктурата.