Публикация

Над 150 души се прегледаха безплатно за диабет, всеки 4-ти е застрашен

Петима диабетици „улови” кампанията за профилактика на диабета,която се провежда в медицинския център „Про вита”, съобщиха от здравното заведение.


През месец юли в безплатните прегледи се включиха над 151 души на възраст от 33 до 80 години. От тях 76 са със затлъстяване.  Според анкетните карти за отчитане риска от диабет тип 2, 34-ма от потърсилите консултация в центъра попадат във високорисковата група.

На 21 души е направено изследване на гликирания хемоглобин, като при петима е установен предиабет, а други петима са диагностицирани със заболяването.

Първоначално беше обявено, че профилактичната кампания ще продължи до края на август, но поради засиления интерес от страна на пациентите,  тя ще бъде удължена до края на септември.

„Въпреки че у нас за три години бяха създадени над 50 центъра за обучение на пациенти с диабет, сестрите и лекарите работят в тях доброволно и обучението не постига търсения ефект. Затова „Про Вита" подава ръка на всички, които са попаднали „в капана на високата кръвна захар” и се чувстат объркани и обезкуражени.

Хората трябва да се научат какво да правят при диабет или предиабет, а не да живеят с непрекъснат страх.

Нужно е не да се боим от заболяванията и от лекарските прегледи. А да постигнем такъв контрол, че да водим пълноценен и щастлив живот. Това е възможно и ние го заслужаваме.” – коментира Лидия Христова, директор на центъра.

Според световния диабетен атлас у нас има близо 520 000 болни от диабет, като 450 000 от тях страдат от диабет тип 2.

Според ендокринолога доц. Владимир Христов в следващите 20 години заболелите от диабет у нас ще се увеличат с 54 на сто. А в момента между 8 и 10 процента от хората над 35-годишна възраст са застрашени от диабет тип 2.

Коментари