Публикация

Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

Интервю за вестник "България Днес", 23 май 2019

Журналист (Репортер): Борислав Радославов

Линк: https://www.bgdnes.bg/Article/7467255

 

КОЯ Е ТЯ

Д-р Магдалена Баймакова, д.м. е главен асистент в Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА-София. През 2008 г. завършва Медицинския университет в София. От януари 2014 г. е специалист по "Инфекциозни болести", а от февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен "Доктор" по научна специалност "Инфекциозни болести". От дипломирането си до този момент работи във ВМА-София. Носител е на наградите "Млад медик на 2015", "Млад медик на 2017", "Дигитално активен лекар на 2017", стипендиантка по програмата "За жените в науката 2018", носител на Дамски кръст 2 степен. Д-р Баймакова преминава специализация по инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland. Автор и съавтор е на над 60 научни публикации и на над 30 научни съобщения. Самостоятелен автор на монографията "Неясно фебрилно състояние или температура с неизвестен произход". С д-р Баймакова разговаряме за бума на кърлежи след като лекари извадиха над 50 от главата на дете, разхождало се в столичния Южен парк.

 

- Д-р Баймакова, в разгара на ухапванията от кърлежи как да се предпазим от тях?

- Превенцията е ключoва за инфекциозните болести. Още по-актуална е сега в сезона на активността на членестоногите, в случая на кърлежите. Превенцията е в няколко насоки. Първо е индивидуалната, при която всеки човeк е отговорен за собственото си здраве. Трябва да се използват репеленти, когато се посещават места, където има вероятност да има кърлежи - планини, паркове, високи треви. Репелентите трябва да се прилагат съгласно указанията на фирмата производител. На второ място много е важно облеклото. Не става дума за защитно или маскировъчно облекло, а идеята е да бъдем с дълги панталони и с чорапите обути върху тях. Идеята е кърлежът да няма досег до гола кожа и по този начин да се ограничи до минимум възможността за ухапване. Също така горната дреха е добре да бъде с дълги ръкави, добре закопчана до горе и да няма открита повърхност. Шапката трябва да бъде светла, за да може и най-малкото членестоного да бъде лесно откриваемо. Освен това има репеленти, които се поставят върху дрехите, но трябва да се внимава в тази насока. Трето много важно правило е след разходка като се приберем вкъщи да огледаме внимателно своето тяло. Акцентът трябва да бъде върху гънките зад коленете, зад ухото и шията. Всяка малка черна точица буди съмнение за кърлеж, така че трябва обезателно добре да се самоогледаме. Особено при децата трябва активно да търсим и в окосмената част на главата. Това не е от най-характерните места при ухапване от кърлеж, но трябва да го имаме предвид и то с повишено внимание. Четвърто, ако имаме вила или градина е препоръчително да поддържаме тревната площ добре окосена. Необходимо е често да се косят тревните площи, да се пръскат с необходимите превантивни препарати срещу кърлежи и комари.

- Можем ли да се доверим на репелентите да ни предпазят от ухапване от кърлеж?

- Трябва внимателно да се запознаем с инструкциите за употреба на всеки един препарат, защото не всички са еднакви. По принцип, при употреба на репеленти не би трябвало да се получи алергична реакция. В тази връзка репелентите предназначени за деца имат малко по различен състав от тези за възрастни. В аптечната мрежа има достъпни всякакви репеленти за всякакви възрастови групи. Добре е да знаем също така, че собствениците на домашни любимци (кучета, котки) е наложително през определен период от време да ги обезпаразитяват.

- Какво да направим ако вадим кърлеж? Можем ли сами да опитаме да го извадим или задължително трябва да го извърши специалист?

- Трябва да се отстрани възможно най-бързо, защото времето през което кърлежът престоява впит в нас е от изключителна важност. Ако човек няма опит и не е вадил кърлеж досега, а има възможност да посети специалист, е желателно да потърси лекарска помощ. Има някои тънкости при ваденето на кърлеж и може да се допуснат грешки. Но, естествено, когато нямаме бърз достъп до медицинска помощ (например когато сме продължително време в планината) можем да пристъпим към самостоятелно отстраняване на кърлежа.

- Какви са тънкостите?

- Добре е в раницата за планина човек да носи пинсета и медицински ръкавици. Никога кърлеж не трябва да се пипа с голи ръце. Кърлежът се отстранява с ръкавици, или с парче плат, но не и директно с голи ръце. Изважда се с леки и постепенни движения. Мястото на ухапване не се маже с никакви видове кремове, олио или други течности. Също така не трябва да се правят въртеливи движения. Перпендикулярно и бавно се опитваме да извадим кърлежа с пинсета.

- Какво се случва след това?

- Мястото на ухапване подлежи на проследяване. Най-често, средно за около две седмици, ако има заразяване с инфекциозен агент ще се появи специфично зачервяване в мястото на ухапване. Ако до един месец след ухапване от кърлеж се получи зачервяване и обрив в мястото на ухапване то тогава непременно трябва да бъде потърсен специалист по "Инфекциозни болести". Препоръчително е също така човек да следи и за общото си състояние - поява на температура, неразположение, увеличени лимфни възли, главоболие. При поява на такива симптоми също да се потърси специалист и да се съобщи за ухапването.

- Те често се забелязват трудно.

- Често пациентите не разбират, че са били ухапани от кърлеж и това е съвсем нормално, защото кърлежите отделят вещества, които потискат чувствителността на мястото на ухапване. Много често се случва когато разпитваме пациент за неговите симптоми да установим, че става въпрос за ухапване от кърлеж (за което той не е разбрал) и за развитие на Лаймска болест. Проблемът при тази първична изява на болестта е, че тя е много незабележима и не създава почти никакви неприятности на пациентите. А ако е на труднодостъпно място човек може и да не забележи. Като цяло Лаймската болест добре се повлиява от антибиотично лечение. Най-честата изява на това заболяване е появата на специфичен обрив на мястото на ухапване. След снемането на кърлеж същият може да бъде изпратен за изследване за инфекциозния агент причиняващ Лаймска болест. Така бихме могли да разберем дали кърлежът е бил инфектиран с причинителя на Лаймската болест.

- Много хора неглижират проблема и не търсят лекар, чакайки да мине от само себе си. Може ли да се стигне до по-тежки последици или фатален край?

- Впоследствие може да има засягане на сърдечно-съдовата система, нервната система и ставите. Това са вече по-далечни усложнения. Най-коректното поведение е да се потърси специалист по инфекциозни болести, а не дерматолог, както много хора правят. Инфекционистът ще прецени дали да се премине към антибиотично лечение, амбулаторна терапия или лечение в болнична среда. За фатални последици е трудно да говорим.

- Идва и сезонът на досадните комари. Как да се борим с тях?

- Препоръчително е в домовете си да имаме т.нар. "комарници". Климатиците също са метод за гонене на комарите. На тераси и открити площи да не се оставя вода и течности, които привличат комарите.

- Има хора, които са като магнит за комари, а други въобще не ги хапят. Защо се получава така? От кожата на човек ли е?

- Не са ми известни научни публикации, които да установяват такава зависимост. В практиката сме го виждали и вероятно има някакво обяснение, но науката трябва да излезе със значими резултати в тази насока, за да бъдем категорични. В тази връзка е добре тези, които знаем, че имаме способност да привличаме малките членестоноги да бъдем по-вниматeлни. Разбирам, че на 35-40 градуса е много трудно да бъдем с дълги панталони и ръкави, но поне да се опитаме нашите дрехи да бъдат в светли цветове, за да може по-лесно забелязваме членестоногите. Разбира се, силно е препоръчителна честата употреба на репеленти.

 

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Специалист "Инфекциозни болести"

29 май 2019 г.

Коментари