Публикация

Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия

Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия

Клиниката по урология към „УМБАЛ-Пловдив“ организира през май 2019 г. уъркшоп за 30 лекари от Южна България, съобщи началникът проф. д-р Димитър Шишков. Семинарът „Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия“  протече в два модула. В теоретичната част медиците се запознаха с апаратурата и инструментариума, с който се извършват безкръвните интервенции.

В следващите 2 часа с колеги от екипа направихме демонстрация на лапароскопска нефректомия. Участниците в уъркшопа  наблюдаваха на мониторите и друга урологична лапароскопска операция на живо.

След това бяха обсъдени случаите и поведението на лекарите от клиниката. Досега там са извършени над 400 лапароскопии с изключително добър ефект при лечение на бъбречните заболявания.

Проф. Шишков е водещ специалист в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на пикочо-половата система у нас. Той е първият уролог в България, извършил първото изграждане на ортотопичен (изкуствен) пикочен мехур след отстраняване по лапароскопски път на заболелия орган. Създава се нов орган от собствените тънки черва на пациента и се имплантира на същото място, където е бил премахнатият. Тази операция е една от най-големите по обем и сложност в хирургията, извършва се при инвазивния тип рак на пикочния мехур и дава шанс за нормален живот следоперативно.

Проф. Шишков непрекъснато участва в различни научни форуми, където споделя своя опит в борбата с онкологичните заболявания на пикочо-половата система.

Коментари