Публикация

Параграф 22 за онкоболни: Лимити няма, но в рамките на лимита

Параграф 22 за онкоболни: Лимити няма, но в рамките на лимита

На теория държавата е отговорна за осигуряване на адекватно лечение на онкоболните, но на практика лимитите в лечебните заведения диктуват правилата. От сряда в МБАЛ Сердика не се извършват вливания на пациенти с рак поради изчерпан финансов лимит за месец май, стана ясно от репортаж в "Здравей, България" на Нова телевизия. Христо Арнаудов е един от пациентите, на който в понеделник е отказан прием за лечение. Той е бил върнат от назначена химиотерапия, като семейството му не разбира защо се отлага лечението.

НЗОК не признава цели клинични пътеки

"На 27, 28 и 29, поради изчерпване на нашия държавен лимит от касата за общоболничния бюджет, ние върнахме планови пациенти, като ги пренасочваме от днес за по-нататък, когато ще започнем с новия бюджет”. Това разказа д-р Методи Янков - управител на МБАЛ "Сердика". По думите му отлагането с няколко дни на химиотерапията не проваля лечебния процес. Болницата се опитва да гарантира лечението на всички, които вече са започнали лечение в нея, но не можем да гарантира приема на всички нови пациенти.

 

Д-р Янков допълни още, че лимити за лекарствата на онкоболни няма, но само ако се признае клиничната пътека. За да стане това, определеният от НЗОК месечен лимит не трябва да е надвишен. Предишният месец болницата била ощетена с 130 000 лв. направени разходи за лечение на онкоболни, които не били признати от касата. НЗОК не признала цялата клинична пътека, защото бюджетът на лечебното заведение вече бил изчерпан.

 

За същия предишен период д-р Янков изпратил писмо до касата, с което поискал да му се разреши да надвиши с 5% бюджета за съответния месец за сметка на бъдещ период. Отговор от НЗОК не получил, затова пък не му признали направени разходи над лимита, въпреки че са лекувани реални пациенти по правилата. 

Здравни чиновници у нас създодаха собствен Параграф 22

Получава се нашенски Параграф 22. Тъй като болниците са търговски дружества, те трябва да се съобразяват повече с финансовите правила, по които работи една фирма, а не с нуждите на пациентите, не с правилата на добрите медицински практики. Тоест лимити за лечение уж няма, но само ако успеете да се вместите в лимита за месеца. И друг нашенски парадокс: Колкото по-добре работи една болница, колкото повече пациенти я търсят и тя да има капацитет да ги лекува, толкова повече е ощетена финансово тя.  

 

CredoWeb стартира обществена дискусия по темата, трябва ли болниците да са търговски дружества. Включете се и Вие с коментар тук!

 

Ето какво разказа още управителят на МБАЛ Сердика д-р Янков:

“30% от леглата на болницата са за онкоболни. Ние сме едно от най-големите лечебни заведение, които се занимават с онкология, имаме три отделения. Но 50% от нашия бюджет е за лечението на тези пациенти и ние не можем да си позволим да затворим други отделения, за да продължим с лечението на онкоболните”.

 

Ето и историята на Христо Арнаудов, един от засегнатите от лимитите пациент.

 

Христо Арнаудов и съпругата му Даниела разказаха за сблъсъка си с нашата здравна система. 

 

"Той беше диагностициран с рак на панкреаса през декември месец. Провеждаме лечението тук от февруари, тъй като тук са най-добрите специалисти. Имахме насрочена дата за химиотерапия. Идвайки за нея, ни беше съобщено, че прием няма да има. Приемът е преустановен и не ни казаха кога ще има яснота дали отново ще има такъв”, коментира съпругата на Христо – Даниела.

 

Единствената алтернатива в такива ситуации е пациентите сами да търсят други болници и да се интересуват дали те могат да ги приемат и дали имат бюджет за това.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари