Публикация

Зелена светлина за тестовете на ембрионална терапия върху хора

Американска биотехнологична компания е получила разрешение да проведе тестове на експериментално лечение с ембрионални клетки върху хора.


Първите в света клинични изпитания на терапията ще се проведат с доброволци, които страдат от парализа вследствие на травми на гръбначния стълб.

Специалистите се надяват, че терапията ще помогне за възстановяване на увредените нервни клетки и ще позволи на пациентите да се движат и да възвърнат чувствителността в засегнатите зони.

Ватикана е обявила позволението за тестовете за „неприемливо”. Според епископ Елио Сгреция, бивш председател на Папската академия за живота, науката не е успяла да опровергае твърдението, че ембрионите са човешки същества в процес на развитие. Те биват жертвани, за да се извличат от тях стволови клетки. Подобен метод може да получава само негативни оценки от етична гледна точка.

Католическата църква е против провеждането на опити със стволови клетки, извличани от човешки ембриони, но не и от пъпна връв или други части от тялото (черва, ретина и др.).

Учените, занимаващи се с проекта, твърдят, че иновативната терапия ще има революционни резултати. Те се надяват, че гъвкавите свойства на ембрионалните клетки ще доведат до създаването на органи за трансплантации, за тестове на медикаменти и др.

Досегашните експерименти с клетки от възрастни индивиди са имали ограничен успех при пациенти. 

Коментари