Публикация

Десетки плевенчани се информираха за пациентските си права

Десетки хора от Плевен и областта се запознаха със своите права на пациенти по време на кампания, организирана от конфедерация „Защита на здравето” (КЗЗ).


В събота на площад „Възраждане” представители на национално представителната пациентска организация консултираха и предоставиха информационни материали на всички, които пожелаха да научат повече за правата в здравеопазването.

Инициативата е част от проекта на конфедерацията „Пациентът има право”, като в нея се включиха Владимир Томов, председател на КЗЗ, Диана Хаджиангелова, заместник- председател на КЗЗ, Пенка Георгиева, член на Управителния съвет на КЗЗ, както и Тодор Мангъров, председател на асоциация „Първична пулмонална хипертония”.

Пациенти, които смятаха, че са с нарушени прави, имаха възможност да подадат и жалби. Те ще бъдат внесени в Министерството на здравеопазването.
Най-честите проблеми, от които се оплакват плевенчани, са свързани с лечението, липсата или доплащането за някои медикаменти.

Сред хората, които подадоха жалба, беше и социално слаб диабетик от плевенското село Петърница. Мъжът посочи, че живее с 36 лв., с които не може да си позволи да си доплати за инсулина, а състоянието му се влошава.

Владимир Томов се ангажира, че скоро ще има решение на проблема на този пациент.

Председателят на конфедерацията съобщи още, че всеки, който е пропуснал възможността да получи помощ или консултация, може да го направи на горещата телефонна линия 0 700 112 08 (на цената на един градски разговор). 
 


Коментари