Публикация

Дарение подобрява сигурността при операциите на деца с изгаряния в "Пирогов"

Дарение подобрява сигурността при операциите на деца с изгаряния в "Пирогов"

За Международния ден на детето (1 юни) Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н. И. Пирогов“ се сдоби с още една изключително ценна придобивка - апарат Plasmatherm на Barkey за размразяване и затопляне на всички съхранявани в сакове продукти - прясно замразена плазма, кръв и еритроцитни концентрати, криопрепарати, замразени стволови клетки или инфузионни разтвори.

 

При операциите

апаратът спестява усилия и време на екипа

драстично намалява риска от прегряване и съответно бракуване на животоспасяващите и скъпо струващи кръвни разтвори. С него се работи сигурно и лесно, предпазва от замърсяване и инфектиране на персонала и пациентите, запазва биологичното качество на продукта.

Стойността на новата придобивка е 17 000 лева

Тя е дарение от благотворителната организация Лайънс клуб „София Витоша”. Това не е единственият жест на клуба към „Н. И. Пирогов“. В края на изминалата година изцяло беше подменено амортизираното оборудване и заменено с удобни, многофункционални легла във всички стаи на отделението, към тях е добавена професионалната вана, в която няколко пъти дневно хидратират обгорените деца от 0 до 18 години, както и 2 апарата за бързо и безболезнено откриване на вените при инжектиране. Заедно с кувьоза за Детската клиника по анестезиология и реанимация общата стойност на благотворителните жестове на ЛК „София Витоша“ към болницата надхвърля 120 000 лв.

Интересът към клиниката

е продиктуван от факта, че това е единственото специализирано отделение в страната за диагностика, активно лечение и ранна рехабилитация на хора с ограничени и обширни изгаряния и измръзвания. В него се лекуват и проследяват близо 90% от децата с изгаряния в страната. Не малка част от тях са с дълбоки изгаряния и лечението им продължава с месеци. Затова и наличието на съвременно оборудване и апаратура е ключов момент от общото лечение.


Лайънс клуб „София Витоша“ е сред водещите благотворителни организации в България. Тяхната мисия е да направи света по-добро място за живеене, помагайки на хора с тежки здравословни и социални проблеми. Сред приоритетите им са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, онкозаболявания, а също и работа с деца и младежи, доказали своя талант в областта на културата, науката и образованието.

Коментари