Публикация

Гъбички по ноктите – ефективно лечение и профилактика

Гъбички по ноктите – ефективно лечение и профилактика

Д-р Мариета Кътева, дерматолог в „АСМП-ИПСМП-КВБ ДЕРМАСПОТ“ ЕООД – София:


Гъбичните инфекции по ноктите (онихомикозите) са широко разпространени и се наблюдават целогодишно. Важно е да се знае, че те не са само козметичен проблем. Разранената кожа е входна врата за други инфекции – например еризипел („червен вятър“). При някои пациенти гъбичките отключват алергична реакция, проявяваща се като екзема (дерматит). Влошават и качеството на живот. Всичко това налага да се предприема навременно и адекватно лечение още при първите забелязани симптоми.

Ноктите, засегнати от гъбична инфекция са с неприятен външен вид и променен цвят

(непрозрачен, варира от бял, жълт до тъмнокафяв). Плочката е удебелена, трошлива, нацепена. Човек забелязва, че под нокътя е кухо. Отлепването му постепенно се разраства по посока на нокътния ръб. 

д-р Мариета Кътева
д-р Мариета Кътева

 

Гъбичките по ноктите се причиняват от дрожди, дерматофити и плесени

Размножават се чрез спори, които могат да бъдат разнесени с въздуха, водата, почвата, както и при директен контакт. Попадайки на човешката кожа, се хранят с кератина от епидермиса, ноктите и космите. Благоприятни условия за това са честото мокрене и изпотяване на краката, при което се променя нормалната защитна кисела реакция на кожата в алкална.

 

Повърхностният рогов слой „набъбва”, кожата се подмокря и се разранява, което улеснява проникването на гъбичките в нейните слоеве и в нокътната плочка.

 

Попаднали във външната среда, спорите се запазват жизнени от няколко месеца до няколко години. В кожата на обувки могат да преживеят до 2 години. При подходящи условия (обилно изпотяване) отново се превръщат в заразни форми.

Най-често се разболяват хората, които:

  • имат повишено изпотяване на краката;
  • носят тесни и некачествени обувки от изкуствена кожа, както и синтетични чорапи;
  • работят във влажна среда - дрождите се размножават под ноктите на хора, които са изложени продължително време на влага - готвачи, здравни работници, детегледачки;
  • носят постоянно затворени обувки – спортисти, шофьори, униформени служители;
  • често посещават басейни и СПА центрове, където ходят боси - микроорганизмите от заразените хора се отделят заедно с роговите клетки и при влизане в контакт с кожата на други хора могат да доведат до заразяване. Рисков фактор за заразяване с плесени е ходенето бос в контакт с почва.

Гъбички по ноктите - рискови фактори

  • са на възраст над 60 години - растежът на ноктите се забавя, естествената защита се понижава, заразяването става много лесно.
  • си поставят гел-лакове.

Рискови фактори са някои заболявания

диабет, имунен дефицит, периферна съдова недостатъчност, псориазис на ноктите.

Диагнозата обикновено се поставя клинично

Най-широко разпространените методи за изследване са:

 

  • микроскопски препарат с калиева основа 10-30% - прилага се в практиката на всеки дерматовенеролог.
  • културелното изследване – идентифицира точно гъбичния причинител. Използва се среда на Sabouraud. 

Гъбички по ноктите - диагностициране

 

Лечението е продължително

То включва освен медикаменти (антибиотици), също така и външни средства, както и грижа за отстраняване на предразполагащите условия.
Външното лечение се прилага при минимално засягане в дисталния (периферен) край и при бяла повърхностна онихомикоза. Използват се основно лакове, съдържащи антимикотични субстанции, като задължително условие за тази терапия е засягането от гъбична инфекция да не превишава 30-50% от общата дължина на нокътната плочка.
Механичното почистване на инфектираните нокътни участъци подпомага лечението. Използват се локално кератолитици като урея и млечна киселина.

„Фунги клиър“ е иновативна формула за локално лечение и профилактика на онихомикозата

Той съдържа урея и млечна киселина, както и масло от листа на градинска мащерка, и е под формата на лак.


Продуктът:

  • лекува и защитава ноктите;
  • има висок кератолитичен ефект;
  • неутрализира оцветяването и лющенето;
  • видимо подобрява целостта на нокътната плочка.

Гъбички по ноктите - лечение

 

Приложението му предотвратява появата на гъбични инфекции, като създава защитна бариера върху нокътната плочка както на ръцете, така и на краката чрез магнитна адхезия. Запазва киселото РН, което предпазва от заразяване. Съставките подобряват цялостния облик ноктите.

 

„Фунги клиър“ се прилага един до два пъти дневно (сутрин или преди сън) до израстване на здрав нокът. Ноктите задължително трябва да са почистени от лак.

Превенцията

Препоръчвам:

 

  • долните крайници добре да се измиват и подсушават;
  • да се ползват антимикотични и антиперспирантни спрейове;
  • да се носят памучни чорапи, които да се сменят всеки ден и при намокряне;
  • обувките да са от естествена кожа, удобни.

Коментари