Публикация
Добавките в наденичките повишават риска от рак на пикочния мехур
Консумацията на обработени храни, като наденички или бекон, може да повиши риска от рак на пикочния мехур с близо една трета, предупреждават американски учени.
Определени добавки в месните продукти се асоциират със заболяването.
Натриевият нитрит и солта се прибавят към наденици, бекон, пакетирана шунка и др. Учените са установили обаче, че те могат да предизвикат реакция със стомашните киселини и да формират канцерогенни вещества по време на храносмилателните процеси.
Проучването, публикувано в American Cancer Society journal, е проведено с около 300 000 доброволци от двата пола на възраст между 50 и 71 години.
Тези от тях, които консумирали най-много обработени меса, са били с 30% по-застрашени от рак на пикочния мехур.
Коментари