Публикация

Физиотерапия само с природни средства е неефективна

Физиотерапия само с природни средства е неефективна

    Споделям интервюто, което дадох, за пловдивския вестник Марица. 

 

- Д-р Матеева, във времената на високите технологии в медицината промени ли се отношението на пациентите към физиотерапията?

- Да, все повече хора осъзнават колко им е необходимо физиотерапевтичното лечение, което включва ползване на електричен ток, светлина, ултразвук, масажи, а също и дадените ни от природата средства -слънце, въздух, вода и кал, последните са използвани още от древността, когато медицината е била в началния етап на своето развитие. Тогава това е помагало, но е доста резултатно и днес, когато лекарствата и операциите не са достатъчно ефективни или не повлияват състоянието на болния. Някои травми трудно се поддават на медикаментозно или хирургично лечение, но постепенната рехабилитация дава резултати и хората преодоляват болките и се изправят на крака.

С навлизането на новите технологии, както казвате, физиотерапията има много повече възможности и много по-малко противопоказания, затова се превръща в едно от най-интересните направления в медицината.

- А дали пациентите са наясно кога е подходящо да провеждат физиотерапия? И как се отнасят, когато им се каже, че е добре да продължат лечението си по тази методика?

- Опитът ми показва, че реакцията на пациента зависи в голяма степен от това дали лекарят ще успее достатъчно добре да му обясни ползите за неговото здраве.

В острата фаза на болестта той постъпва в отделение по неврология, ревматология или ортопедия, където кризата се овладява. В нашето отделение допълваме лечението с физиотерапия и кинезитерапия, където задължително провеждаме обучение и в правилен двигателен режим.

Физиотерапията е необходима за бързо оздравяване и възстановяване след заболявания. Когато болестта е хронична, физиотерапията помага на човек да живее без обостряния. Крайна цел е ресоциализацията на болния.

В нашето отделение идват най-често болни от ортопедията, където са им били поставени изкуствени коленни или тазобедрени стави, а също и след фрактури, навяхвания, изкълчвания, деца със сколиоза и други травми. Не е малък броят на хората, насочени от неврология след инсулти, множествена склероза, дискова патология, диабетна полиневропатия. 

- През този пролетен сезон сериозен ли е потокът на пациенти с болки в кръста, гърба, врата и раменете?

- Понякога постъпват и болни с по-редки диагнози - ставни възпаления на ключицата. Имахме наскоро един случай на пациент със Синдром на Титце и мога да кажа, че човекът се повлия отлично.

- Казахте, че този болен се е почувствал добре, и бих искал да ви попитам - кога се усеща ефектът от физиотерапията?

- При голяма част от болните ефектът се усеща след завършване на процедурите, като престоят е 7 дни. Някои болни заявяват, че 7-10 дни след лечението болката изведнъж им е минала. Казват ми: „Сякаш с нож ми я отразяха!“.

Повечето от тези състояния обаче са хронични и обикновено се налага курсът на лечение да се повтаря периодично през определени интервали. Има възможност да се насочи към медицински център или балнеосанаториум, но това се определя от специалист физиотерапевт.

- Но както вече споменах, подходът е индивидуален и е редно всеки пациент да се консултира със специалист.

- Вероятно при по-млади хора ефектът е по-бърз и по-добър?

Разбира се, с напредване на възрастта заболяванията се повлияват по-бавно, но възрастните са много по-дисциплинирани и изпълнителни. Затова при някои от тях резултатите са дори по-добри.

- Какви са противопоказанията за провеждане на физиотерапевтични процедури?

- Както казахме, процедури не могат да се назначават в остър стадий. Физиотерапия не трябва да се провежда при онкологични заболявания, кръвни патологии, висока температура, силни болки, кръвотечения.

- С каква апаратура разполага болница „Централ Хоспитал“?

- Това е често задаван въпрос от пациентите, които вече свикнаха, че лечебните заведения и особено частните са модерно оборудвани. За нашето отделение мога да уверя, че разполага с цялата необходима техника за провеждането на пълноценна рехабилитация и цялостно физиотерапевтично лечение. Високотехнологичната апаратура, необходима за този етап от лечението на всеки болен, е нова и модерна. Имаме и прекрасен персонал. Изобщо възможностите за рехабилитация в „Централ Хоспитал“ в Пловдив са отлични, затова интересът на пациентите непрекъснато расте. 

Един от методите, с който постигаме отлични резултати при болести на опорно-двигателната, на периферната и вегетативната нервна система, при дископатия, при невралгии и неврити, както и различни по произход болки в гърба е СКЕНАР терапията.

Това е уред, разработен за секретна руска космическа програма, който на базата на електрически импулси, близки до нервните импулси в човешкото тяло, възстановява и регулира енергийното ниво в организма. Изключително подходяща е за възрастни и за деца. Процедурите не са болезнени. По един доста елегантен начин организмът успява да мобилизира собствените си възстановителни способности, енергийния баланс и обменните процеси. 

Друга съвременна терапия за бързо овладяване на болката е Shockwave. Това е сравнително нов метод във физиотерапията. Принципът на работа на апарата е контролирана експлозия, която създава звукова ударна вълна. Основен терапевтичен ефект е механичното въздействие, образуват се микротравми в третираното място, което води до псевдолокални възпаления. Тези процеси провокират тялото да изпраща лечебни клетки към третирания участък, което се съпровожда и от подобряване на кръвотока.

Терапията се използва при редица заболявания - плантарен фасцит, пателарен тендинит, епикондилити, периартрити, шип на петата и др.

Методът няма странични ефекти, по преценка на лекаря се назначават от 4 до 6 процедури, продължителността на всяка е 10-20 минути.

Нека отбележим и друг важен факт - независимо че са в стационар, нашите болни са на абсолютно свободен режим. Никой не изисква от тях да са приковани за леглата, тъй като целта на терапията е да се подобри тяхната двигателна активност, за да се върнат на работа и към всекидневните си задължения. 

Коментари

"Неефективна" е доста силна дума за участието на природните средства във физиотерапията, най-вече в арома варианта й. Бих допълнила - "недостатъчни като индивидуален способ"