Публикация

Глобиха родители за пропуснати ваксини на децата

Глобиха родители за пропуснати ваксини на децата

12 родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 г. На всички тях са съставени актове.
Това информира в новия си брой в. „Монитор“, като се позовава на д-р Радосвета Филипова, държавен експерт от дирекция „Здравен контрол“ в Министерството на здравеопазването.

Наложени са глоби от 50 до 200 лева

По смисъла на член 210 от Закона за здравето всеки, който не се е явил на имунизации, реимунизации, профилактичен преглед или изследване, се глобява от 50 до 100 лева при първо неявяване, а при второ - от 100 до 200 лева. Според нормативната уредба на такива санкции подлежат и лекарите, които са допуснали този пропуск. В здравното ведомство обаче нямат информация за глобени медици. Няма информация и за актовете, съставени от началото на тази година към момента, тъй като обобщена информация за тях МЗ събира към месец април на следващата година, коментира всекидневникът.

Тази мярка е твърде неефективна. Дори глобата да бъде по-висока, няма да реши проблема, тъй като децата и възрастните остават неимунизирани. Това е твърде опасно както за самите тях, така и за околните, защото те посещават детски градини, и училища

- коментира д-р Филипова.

 

По думите й

има лекари, които издават бележка за извършена имунизация на детето, за да бъде записано в забавачката

или на училище, но на практика тя не му е направена по настояване от родителите. Такива случаи са засечени, след като в близо половината области на страната избухнаха епидемични взривове от морбили през есента на миналата година. Лекарите са установили лабораторно, че при деца, които имат издадени бележки за имунизации, не съществуват антитела срещу инфекцията.

 

От публикацията научаваме още, че едно семейство, противник на ваксините, е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда.

 

Подробности четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

Много сложен казус! Трябва явно още време, антиваксърите да "поусетят" на свой гръб "ущърбите на неваксинираните"....

Само 12 ?! Крайно време е закона да бъде прилаган. Само че как ще се приберат парите от циганите?! Би трябвало да се обмисли вариант със спиране ма детски надбавки и помощи.