Публикация

Световен ден без тютюн – как влияят цигарите нa тялото

Световен ден без тютюн – как влияят цигарите нa тялото

По инициатива на СЗО на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Целта е да се акцентира върху рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия.

През 2019 г. денят преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“.

Тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души

Над 5 млн. от тези жертви са вследствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене“. Според изследване на „Евростат“, цитирано от БНТ,

у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души

В страната започва кампания за безплатни профилактични прегледи, която ще обхване София (Втора МБАЛ), Благоевград и Враца. Призивът на лекарите е от консултациите да се възползват не само активните, но и пасивните пушачи. Инициативата се организира от Асоциацията за профилактика на белодробните болести, като е подкрепена от Столичната община и Министерството на здравеопазването.

Белият дроб е изключително важен орган за нашия организъм и ние трябва да го пазим. Днешният ден ще отбележим заедно с екипите на Коалиция „Заедно без дим“, изследвайки пушачи, списъците вече са пълни в София. Стартираме обаче целогодишна кампания, така че от юни месец ще преглеждаме хора също така във Враца и Благоевград. Призоваваме пасивните пушачи и тези, които ползват бездимни цигари, да проверят белодробното си здраве. Днес по време на прегледите ще изследваме дишането, функцията на белия дроб, неговата структура чрез флуорография, както и въздуха в центъра на София

- поясни пулмологът д-р София Ангелова пред националната телевизия.

 

Тя подчерта, че

тютюнът влияе от костите на главата до палците на краката

Има много научни доказателства за въздействието на тютюневия дим върху човешкия организъм. Изключително много страда дихателната система и белият дроб. Под влиянието на тютюневия дим се нарушава защитата на белия дроб. И затова може да бъде атакуван често от вируси, бактерии и всякакви токсични вещества, поясни д-р Ангелова.

 

Тя отбеляза, че

България е сред страните, в които много се пуши

„Счита се, че около 2 млн. българи пушат. Затова е висок процентът на заболелите от ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). Това е и една от нашите цели – провеждайки профилактичните прегледи и призовавайки пушачите, да диагностицираме по-рано заболяването, защото се оказва, че има разлика между подадената статистика от Европейската здравна комисия, според която между 10 и 15% от хората у нас са с ХОББ, и данните от НЗОК. Според здравната каса в края на 2017 г. се лекуват само 75 000 души с това заболяване. Мисля, че в това отношение активната профилактика е изключително важна“, отбеляза д-р Ангелова.

 

Тя призова хората от Враца и Благоевград да се обадят на 0700 10 126 и да се запишат за преглед.

Тютюнопушенето е зависимост, която се развива много по-бързо, когато организмът е по-млад

Затова нашият апел е към децата, защото за съжаление, много от тях пушат. Колкото по-рано се пропушва, толкова по-висока е вероятността да развият зависимост. А когато попаднеш в капаните на зависимостта, за голямо съжаление, отказването е трудно след това. Разбира се, ние сме готови да помогнем, допълни д-р София Ангелова.

Коментари