Публикация

Инфектирането с папиломни вируси не значи рак

Инфектирането с папиломни вируси (HPV) не значи рак. Повечето инфекции с HPV са преходни и не могат да предизвикат промени, прогресиращи в рак. Имунната система се справя с инфекцията и води до „самоочистване” от вирусите.


Това каза пред Хелт медия д-р Матей Попов, завеждащ АГ отделение в многопрофилната болница в Поморие.

Той посочи, че човешките папиломни вируси са непрекъснато във фокуса на вниманието на онкологичната общност след установяването на връзката им с рака на маточната шийка, особено след създаването на ваксини срещу някои типове HPV. Различават се около 200 различни типа, като около 30 от тях се предават по полов път.

Последиците от заразяването с човешки папиломни вируси са различни. Най-често инфекциите са без никакви признаци на заболяване, но могат да доведат до доброкачествени или злокачествени заболявания на кожата, полулигавиците и лигавиците.

“От друга страна, папиломните вируси могат да причиняват брадавици, кондиломи, плоскоклетъчни папиломи на кожата, гениталиите, устата, пикочния мехур, белите дробове. Всички папиломни вируси са потенциално онкогенни, но някои типове са високорискови.
Нерядко при инфекция с HPV се установяват няколко типа папиломни вируси”, поясни д-р Попов.

„Чрез цитонамазка може при HPV инфекция да се установят променени клетки, които да говорят за инфекция, но отхвърлянето или потвърждаването на инфекцията следва да се извърши с вирусологично изследване – ДНК тест. Такъв е тестът на Digene, който се базира на единствената засега сертифицирана в САЩ и страните от ЕС методика. Тестът дава информация за наличието на високорисковите типове папиломни вируси. Той се прилага в България, но за съжаление не се покрива от здравната каса”, каза още д-р Матей Попов.

Коментари