Публикация

Четири нови терапии за лечение на диабет влизат у нас

Четири нови терапии за лечение на диабет влизат у нас

Над 200 ендокринолози, общопрактикуващи лекари, интернисти и кардиолози от цялата страна станаха част от 13-ия Национален конгрес на Българската диабетна асоциация (БДА). Той се проведе на 1 и 2 юни 2019 г. в Девин. На него бяха представени иновациите в лечението на диабета и на заболяванията на щитовидната жлеза.

 

Лектори на събитието бяха водещи специалисти както от България, така и от чужбина, сред които проф. Ивона Даскалова, председател на БДА и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология и ръководител на Клиниката по чернодробна-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, доц. Ивелин Такоров, републикански консултант по коремна хирургия и ръководител на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА, проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология и ръководител на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем Сити Клиник“, д-р Джовани Маури от Европейски институт по онкология и д-р Братислав Миланович от Специализираната болница “Mercur”в Сърбия и много други.

Без адекватно лечение се стига до тежки усложнения

Новите възможности за подобряване на гликемичния контрол, превенцията на усложненията при диабета и борбата със затлъстяването като рисков фактор за редица заболявания бяха във фокуса на темите, които обсъдиха медицинските специалисти. 

 

Диабетът е хронично социално значимо заболяване, чиято честота нараства. Над 475 млн. са хората с диабет в света, като се очаква броят им да достигне 675 млн. през 2030 г. У нас с диабет са около 500 хил. души, а с предиабет - 220 хил.

 

Рисковите фактори за отключване на болестта са наследствеността, възрастта, обездвижването, наднорменото тегло и затлъстяването, консумацията на нездравословни храни и напитки, тютюнопушенето. Без адекватно лечение диабетът води до редица усложнения и уврежда очите, бъбреците, сърцето, намалява оросяването и чувствителността на краката, като се стига до ампутации. Поддържането на кръвната захар в стойности, близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и напредването на тези усложнения, затова подходящата терапия е от ключово значение. 

Новите терапии повлияват контрола на диабета


„България не изостава с въвеждането на иновациите в областта на диабетологията. Тази година у нас лекарите ще разполагат с четири нови терапии“,

 

съобщи проф. Ивона Даскалова. Сред тях са както ултра бързодействащи инсулини, така и въвеждането на нови средства за повлияване на метаболизма и контрол на диабета, както и съчетанието на двете. Това дава възможност за постигане на по-добър гликемичен контрол и намаляване на сърдечно-съдовите усложнения, които са в основата на всички тежки инвалидизации, съпътстващи диабета.

 

Благодарение на иновативните терапии, които навлизат тази година, страната ни ще може да следва новите гайдлайни на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA). Консенсусът е от края на 2018 г. и акцентира именно върху успоредното лечение на диабета и съпътстващите го сърдечно-съдови усложнения, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, които могат да доведат до инвалидизация и до смърт.


Иновация бе представена и в областта на лечението на щитовидната жлеза. Д-р Джовани Маури демонстрира възможностите на лазерните технологии за перкунтанно и миниинвазивно лечение на щитовидни възли и метастатични лимфни възли от папиларен рак на щитовидната жлеза, които не са подходящи за хирургична резекция. По този начин пациентите получават възможност за кратка и безболезнена манипулация, която не оставя и белези в областта на шията.

 

По текста работи Ирена Чернишева

Коментари