Публикация

За първи път беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" и болница УМБАЛСМ "Пирогов"

Близо 480 деца от област Кърджали бяха прегледани от специалисти от Пирогов

За първи път беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" и болница УМБАЛСМ "Пирогов"

Близо 480 деца от Кърджали и областта прегледаха пироговските специалисти в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов".

Прегледите се по повод празника на детето  и са разпределени в няколко направления:

Д-р Асен Меджидиев  и д-р  Ирина Ботева – УНГ; д-р Явор Пукалски и д-р Шеип Панев– травматология; д-р Янко Пъхнев –хирургия; проф. Николай Габровски – неврохирургия; д-р Мария Праматарова – офталмология; д-р Стоян Пеев  – урология; д-р Галина Тодорова – кардиология;

Заедно с уролога и хирурга  се включиха и  д-р Ваня Страхинова-  образна диагностика и д-р Илиян Томов- анестезиолог.

За първи път беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" и болница УМБАЛСМ "Пирогов". Целта бе да се покажат възможностите за подкрепа и взаимната лекарска работа при диагностика и лечение на пациенти в по-отдалечените места.

Демонстрацията пред медии бе направена от д-р Асен Меджидиев, началник на отделението по УНГ и създател на Национална Програма "Детско здраве-Пирогов", в присъствието на изп. директор на болницата проф. д-р Тодор Черкезов и заместник-директора на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски. Обсъден беше реален медицински случай с придружаващите го изследвания. Изпробвана беше и камера за директно наблюдение на пациента.

Идеята на болница "Пирогов" е да се създаде мрежа за междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната болница да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната.

 С технологията вече разполага болницата в Сандански.

Високоспециализираните профилактични прегледи в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов" в Кърджали се провеждоха под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева и председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова. 

Прикачени файлове

Радио Кърджали
Революционно! Пациентът в Кърджали, диагнозата - от „Пирогов”!

Коментари