Публикация

Иновативни терапии за лечение на диабет от тази година

Иновативни терапии за лечение на диабет от тази година

Това стана ясно по време на 13-я Национален конгрес на Българската диабетна асоциация, който  проведе на 1 и 2 юни 2019 г. в Девин. На научния форум бяха представени иновациите в лечението на диабета и на заболяванията на щитовидната жлеза. Над 200 ендокринолози, общопрактикуващи лекари, интернисти и кардиолози от цялата страна обсъждаха новостите в диабетологията.

Лектори на събитието бяха водещи специалисти

както от България, така и от чужбина, сред които проф. Ивона Даскалова, председател на БДА и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология и ръководител на Клиниката по чернодробна-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, доц. Ивелин Такоров, републикански консултант по коремна хирургия и ръководител на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА, проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология и ръководител на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем Сити Клиник“, д-р Джовани Маури от Европейски институт по онкология и д-р Братислав Миланович от Специализираната болница “Mercur”в Сърбия и много други. 

модерно лечение на диабет

Новите възможности за подобряване на гликемичния контрол,

превенцията на усложненията при диабета и борбата със затлъстяването като рисков фактор за редица заболявания бяха във фокуса на темите, които обсъдиха медицинските специалисти. 
Диабетът е хронично социално значимо заболяване, чиято честота нараства. Над 475 млн. са хората с диабет в света, като се очаква броят им да достигне 675 млн. през 2030 г.

 

У нас с диабет са около 500 хил. души, а с предиабет - 220 хил. Рисковите фактори за отключване на болестта са наследствеността, възрастта, обездвижването, наднорменото тегло и затлъстяването, консумацията на нездравословни храни и напитки, тютюнопушенето.

Без адекватно лечение диабетът води до редица усложнения и уврежда

очите, бъбреците, сърцето, намалява оросяването и чувствителността на краката, като се стига до ампутации. Поддържането на кръвната захар в стойности, близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и напредването на тези усложнения, затова подходящата терапия е от ключово значение. 

България не изостава с въвеждането на иновациите в областта на диабетологията. Тази година у нас лекарите ще разполагат с четири нови терапии,

съобщи проф. Ивона Даскалова. Сред тях са както ултра бързодействащи инсулини, така и въвеждането на нови средства за повлияване на метаболизма и контрол на диабета, както и съчетанието на двете. Това дава възможност за постигане на по-добър гликемичен контрол и намаляване на сърдечно-съдовите усложнения, които са в основата на всички тежки инвалидизации, съпътстващи диабета.

Тази година навлизат иновативни терапии, които дават възможност

страната ни  да следва новите гайдлайни на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA). Консенсусът е от края на 2018 г. и акцентира именно върху успоредното лечение на диабета и съпътстващите го сърдечно-съдови усложнения, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, които могат да доведат до инвалидизация и до смърт.

лечение на щитовидната жлеза

 

На конгреса  бе представена и иновация и в областта на лечението на щитовидната жлеза. Д-р Джовани Маури демонстрира възможностите на лазерните технологии за перкунтанно и миниинвазивно лечение на щитовидни възли и метастатични лимфни възли от папиларен рак на щитовидната жлеза, които не са подходящи за хирургична резекция. По този начин пациентите получават възможност за кратка и безболезнена манипулация, която не оставя и белези в областта на шията.

Коментари