Публикация

Д-р Цв. Райчинов: Без БЛС няма здравна реформа

Засега здравната реформа е направила първата стъпка, по-голямата крачка предстои. Без Българския лекарски съюз не може да има никакви крачки напред. Защото предстои много сериозно преструктуриране на болничната помощ, извеждане на дейности в доболничния сектор, изготвяне на стандарти и правила за добра медицинска практика.Всичко това без нас няма как да стане, защото потенциалът - това са българските лекари.



Това каза пред Хелт медия д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Той подчерта, че не бива да се бави въвеждането на лична електронна здравна карта, тъй като без нея ще се опорочат всички останали усилия в сектора.

„Най-тревожното според мен е, че няма наченки за адекватно финансиране на системата. А това е най-важното. И в тази посока са ми най-сериозните очаквания от правителството”, подчерта д-р Райчинов.

Председателят на съсловната организация посочи, че в общи линии посоката на правителството в областта на здравеопазването е вярна.

„Важно е реформите, които маркирах, да се завършат, както и всичко, залегнало в антикризисната програма на правителството. На първо място е възстановяването на трипартидното управление на касата, т.е. тя да бъде не одържавена, а самостоятелна обществена институция, с отделен бюджет от този на държавата.

Още един елемент на държавност очаквам да се засили чрез управлението – държавата да си изпълнява законовите задължения и да внася редовно вноските за онези категории граждани, които тя осигурява - пенсионери, деца, студенти и т.н.”, допълни председателят на лекарския съюз.

Коментари