Публикация

Интернет може да увеличи риска от депресия при младежите

Подрастващите, които са пристрастени към интернет, са по-податливи на депресии в сравнение с останалите свои връстници, твърдят китайски и австралийски учени.


Изследването, публикувано в Archives of Paediatrics & Adolescent Medicine, е обхванало над 1000 ученици на средна възраст 15 години.

Специалистите са установили, че тези от участниците, които прекарвали много часове пред компютъра, изпитвали безпокойство или нервност, когато не са във виртуалния свят.

Те били два пъти и половина по-застрашени от развитието на депресивни състояния. Симптомите обаче отшумявали, когато тинейджърите отново седнат пред компютъра.

Специалистите препоръчват на родителите и учителите да следят поведението на децата за признаци на проблем. Подрастващите, които попадат в рисковата група, не могат да си представят ежедневието без интернет, в резултат на което, когато се сблъскат с реалния живот, започват да имат проблеми.

Те не желаят да се виждат с приятели, не ходят по събирания, не искат да общуват с родителите си и другите си роднини, включително братя и сестри - единственото, което желаят, е да бъдат в Мрежата.

Коментари