Публикация

Гъбички по ноктите - „входна врата“ за други инфекции

Гъбички по ноктите - „входна врата“ за други инфекции

Доц. Лилия Зисова, специалист по кожни и венерически болести, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив:


Сезонът на отворените обувки вече наближава, стремежът към естетичен маникюр и педикюр се засилва.
Важно е да се знае, че здравата нокътна плочка е прозрачна. Ако човек забележи удебеляване, изкривяване, белезникави петна по нея, ако тя стане чуплива и грапава, трябва да се направи консултация със специалист. Много често това са симптоми на гъбична инфекция, която може да я разруши напълно.

Гъбичките по ноктите (онихомикозата) са хронично, бавно протичащо заболяване

което се среща доста често. Причиняват се от дрожди, дерматофити и плесени.

доц. Лилия Зисова
доц. Лилия Зисова

 

Инфекцията започва най-често като белезникаво или жълтеникаво петно по повърхността на нокътя, близо до латeралната нокътна гънка. Постепенно процесът се разпространява към основата на нокътя - той потъмнява (цветът му може да се промени до кафяв, дори черен). По-късно нокътната плочка се удебелява, става чуплива, образува се субунгвална хиперкератоза.
Обикновено инфекцията тръгва от един нокът, като процесът постепенно обхваща и останалите.

Онихомикозата трябва да се лекува

защото разрушените нокти могат да бъдат входна врата и за допълнителна инфекция.
Заболяването влияе и на качеството на живот - промените във вида и цвета на нокътната плочка могат да причинят притеснение и дискомфорт, да доведат до загуба на самочувствие. Хората изпитват неудобство да носят отворени обувки, да ходят на басейн или сауна.

Няколко са факторите, които може да провокират появата на гъбична инфекция по ноктите

Определена роля в този процес играят хроничната травма (носенето на тесни обувки), лошата периферна циркулация и бавният растеж на нокътя у възрастните хора, някои заболявания – например захарният диабет, отслабеният имунитет.

Влияние може да окаже широкото приложение на кортикостероиди и антибиотици, а също така и използването на обществени басейни, фитнес зали, сауни, СПА комплекси.

 

Гъбички по ноктите - рискови фактори


Заболяването може да се локализира само по ноктите, но често се съчетава и с гъбична инфекция на ръцете и стъпалата.

Онихомикозата е напълно лечимо заболяване

Важно е обаче терапията да започне възможно най-рано, да се прояви търпение и постоянство, тъй като нокътният растеж е бавен. Лечението зависи от броя на засегнатите нокти, клиничния тип онихомикоза, от вида на микотичния причинител.
Системна антимикотична терапия при oнихомикози се провежда с Fluconazole, Griseofulvin, Terbinafine, Itraconazоle.

 

Гъбички по ноктите (онихомикоза) - лечение

 

През последните години за лечение на гъбичните инфекции по ноктите се появиха и антимикотични разтвори, лакове и гелове, които освен антимикотици съдържат и млечна киселина, и урея.

Един от новите препарати за локално третиране на онихомикозата е Fungi Clear

Комбинацията от съставки (урея, млечна киселина и други) действа като механичен филм - създава бариера, която изолира нокътя от влиянието на външни и обкръжаващи фактори. Препаратът запазва киселинното pH, което помага за контрол на микросредата на засегнатия нокът. Така се създава неблагоприятна среда за развитие на гъбичките.
Fungi Clear се нанася с четка, което прави употребата му лесна, прецизна и икономична. Може да се прилага върху ноктите и на ръцете, и на краката. Освен, че помага за лечението, разтворът подобрява цялостния облик и състояние на нокътя.

 

Лечение на онихомикозата (гъбички по ноктите)

 

Препаратът се прилага най-малко веднъж на ден, докато нормалният растеж на нокътя се възобнови, а увредената част - изчезне. За предпочитане е да се нанася сутрин или преди сън, като трябва да се избягва мокрене на ноктите след употребата му. Продуктът може да се употребява и превантивно срещу появата на локални микози.

 

За пълно и ефективно лечение на онихомикозата е препоръчително Fungi Clear да бъде комбиниран с Fungi spray (впръскването на този продукт по стъпалата и в обувките предотвратява разпространението на гъбичките). Спреят създава усещане за комфорт и свежест, омекотява кожата на краката. Прилага се два пъти дневно върху измити и добре подушени стъпала.

 

Онихомикозите се лекуват още чрез:

 

  • хирургични методи;
  • лазерни и светлинни системи;

Лазерно лечение на онихомикозата (гъбички по ноктите)

  • озонова терапия;
  • есенциални масла;
  • фотодинамична терапия;
  • сребърни наночастици.

Коментари