Публикация

Евтаназия или самоубийство - истинската история на Ноа Потовен

Евтаназия или самоубийство - истинската история на Ноа Потовен

Евтаназираха 17-годишно момиче заради проблеми с анорексия и депресия./ 17-годишна жертва на сексуално насилие беше евтаназирана в Холандия.

 

Така представена новината за смъртта на 17-годишната холандка Ноа Потовен обиколи света и предизвика вълна от съчувствие, възмущение и порицание. Стотици хиляди в социалните мрежи заклеймиха семейството на момичето и държавата като безотговорни и жестоки. Историята бе наслагвана на местни реалности, беше развивана и превръщана в паралелни хипотези.

Всъщност се оказва нагледен пример как медиите могат да изкривят реалността, да я подменят и то със съвсем малко пипване. Дали е от желание за рейтинг или просто непознаване на езика - това можем само да предполагаме.

Какво всъщност се случи с Ноа Потовен

Като дете Ноа бива малтретирана физически и сексуално - това е причината тя да изпадне в дълбока депресия. Следва анорексия и години битки с различни сериозни психически проблеми. Родители и лекари се борят да извадят момичето от "света на ужаса", но преживяното е оставило толкова дълбок отпечатък, че Ноа пожелава да бъде евтаназирана. Аргументира своята молба с липсата на причини и желание да продължава да живее. Търси сама този изход в специализирана клиника.

Евтаназия обаче й е отказана. 

Не, не и не, не може да се говори за активна евтаназия, казва Пол Болверк, журналист от местния вестник Gelderlander, който  следи битките на Потвен и нейните родители с психичните заболявания .

След получения отказ младото момиче просто престава да се храни и да приема течности. Умира в дома си.

Да, някой би нарекъл това - одобрено самоубийство и би го приравнил към евтаназията, но нека не забравяме, че думата евтаназия означава "актът, с който някой отнема животана друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер (от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние и под.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека, комуто е причинена."

 

В Холандия еватназията е одобрена със закон през 2002 г.

 Дефинирана е като право на всеки неизлечимо болен човек, който изпитва непоносими мъки и е наясно с фаталната си диагнозата, решен да сложи край на живота си поради невъзможността да понася мъченията на болестта.

Това право важи за всички холандски граждани над 12-годишна възраст, но с особеността, че да се евтаназира дете на възраст между 12 и 16 години, е необходимо, в допълнение към неговото съгласие и съгласието на родителите.

 

Източници на новината:

Politico.eu в лицето на журналистката Naomi O'Leary

dutchnews.nl

Lisa Westerveld

 

източник на снимката

 


по текста работи: А.Димитрова

Коментари

За съжаление при почти половината от психиатричните пациенти терапията не дава резултати, а когато става дума за толкова тежка травма в детството се отключват състояния като анорексията.

Анонимен
7 юни 2019 10:27

Извинявам се за анонимния коментар, но тъй като ще споделя реален случай...Племенницата ми в следствие на депресия реши да изключи от менюто си месни и мречни храни в резултат, на което се стигна до сериозен здравословен проблем. За жалост обаче посещенията при специалисти не дават резултати, разговори с психиатри, психотерапевти не водят до нищо. Четейки този случай си задавам въпроса как е възможно или по-скоро - наистина ли е невъзможно да се направи нещо, за да се избегнат такива тежки последици.


Петър  Галев
6 юни 2019 15:13

За съжаление, цялата тъжна история прилича на провал на психиатричното лечение в Холандия. Поне в конкретния случай. Но този пример е опасен и потенциално заразителен, особено за млади хора с неустановено изграждане и устойчивост на личността. Да, всеки е различен, но не забравяйте колко хора намират помощ, сили, и желание да живеят след ужасяващи преживявания - войни, концлагери, свидетели на масова смърт и т.н.