Публикация

Какъв спорт трябва да практикуват децата според възрастта

Какъв спорт трябва да практикуват децата според възрастта

Ваканциите са чудесен период, в който децата могат да отделят повече време не само за игри, но и за спорт. Експерти от Съюза на педиатрите в Италия изтъкват, че физическата активност в детска възраст създава важна база за предотвратяване  на много здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет, астма и т.н.

Специалистите дават няколко прости съвета, които ще помогнат за хармоничното развитие на най-малките

и най-вече - спортуването да бъде максимално полезно - да се избере най-подходящият спорт съобразно възрастта на детето.

с плуване може да се почне от ранна възраст

Плуване - с него може да се започне в ранна възраст. На три години децата вече използват цялата си мускулна маса и не рискуват да получат сериозни травми.

 

Ски - още на 4 годинки децата могат да бъдат запознати с красивия зимен спорт.

Гимнастика - на 5-годишна възраст може да се положи началото

Гимнастика - на 5-годишна възраст може да се положи началото, но тренировките трябва да бъдат щадящи. Към сериозна спортна подготовка е добре да се пристъпи не по-рано от 8-годишна възраст.

 

Футбол - съветът на педиатрите е децата да не се занимават с футбол, преди да са навършили 6 години.

съветът на педиатрите е децата да не се занимават с футбол, преди да са навършили 6 години

Бойни изкуства - подходящата възраст е 6-7 години. Тези видове спорт помагат не само на физическото развитие, а и на координацията.

 

Тенисът и фехтовката са за малко по-големите – 7-8-годишните. Те се препоръчват за изправяне на гръбнака.

 

Баскетбол и волейбол - за тях  е необходимо определено развитие на моториката, затова с тях трябва да се започне на 10-11 години.

 

Специалистите отбелязват, че колективните спортове се препоръчват за децата, защото ги учат на дисциплина и екипна работа.

Коментари