Публикация

МЗ отлага новия здравноосигурителен модел за есента

МЗ отлага новия здравноосигурителен модел за есента

През есента ще внеса в Народното събрание предложение за нов здравноосигурителен модел.

 

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към Народното събрание. 

Няма да се откажа от това, което съм поел като ангажимент – промяна на здравноосигурителния модел. В момента сме в процедура на обобщаване, анализ и систематизиране работата на работните групи, което предполагам ще приключи до края на този месец. В резултат на това през юли ще направим нова кръгла маса, като ще представим този модел, който е най-предпочитан от представителите в работната група и отговаря най-много на визията на Министерството на здравеопазването

- подчерта министър Ананиев.

 

Той обясни, че

след представянето на модела ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения

които ще бъдат внесени в парламента през есента.

 

Относно Централизираната електронна система за закупуване на лекарствени продукти министърът посочи, че на 10 юни ръководеното от него ведомство ще стартира първия етап от процедурата за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения.

Лечебните заведения могат да подават своите заявки от 10.06.2019 г. до 24.06.2019 г.

като предмет на заявките следва да бъдат необходимите им лекарства за 2020 и 2021 г.
Паралелно с процедурата по набирането на заявки, ще бъде проведен и независим одит на електронната система. Целта е да бъде удостоверено, че системата гарантира сигурността и неприкосновеността на данните на различните потребители, както и че информацията не може да бъде манипулирани от трети лица.

 

След приключване на първия етап от процедурата и на одита чрез системата ще бъде обявена и самата обществена поръчка за закупуването на заявените от лечебните заведения лекарствени продукти, стана ясно още от думите на Кирил Ананиев.

Коментари