Публикация

НЗОК вече покрива процедурите по дълбока мозъчна стимулация за пациенти с паркинсон

НЗОК вече покрива процедурите по дълбока мозъчна стимулация за пациенти с паркинсон

Националната здравноосигурителна каса вече финансира процедурите по дълбока мозъчна стимулация (ДМС) за пациенти с паркинсон и дистонии. Досега имплантите бяха финансирани лично от болните и техните близки, като стойността им е около 40 000 лв.

Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски”

в столицата от април 2013 г., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години.

Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината, е осемнайсет

като част от тях са за първична имплантация, а другата - за смяна на батериите на вече поставени устройства.

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт

Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно днес ще бъде сменена батерията и на още един пациент - 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости

- заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България - доц. Красимир Минкин.

 

доц. Красимир Минкин
доц. Красимир Минкин

 

 

Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 г.

Дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) е метод за лечение на болестта на Паркинсон

Представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове, които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри. ДМС е предназначен за пациенти, които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

 

За съжаление

не всеки пациент е показан за иновативната процедура

Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро когнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

 

Към момента дванайсет нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани. При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

Общо трийсет и двама са пациентите, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години

откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства.

 

Резултатите при тези трийсет и двама болни са съпоставими с пациентите по света. 90% са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10% са с подобрено здравословно състояние. При 60% от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията.
Това обясни неврохирургът д-р Калоян Габровски, част от екипа, прилагащ иновативната терапия в България още от първия ден.

 

Освен за пациенти с напреднал паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.

 

„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, поясни доц. Минкин.

 

Известният неврохирург се надява в един бъдещ момент финансирането от НЗОК да обхване и тези диагнози.

 

На водещата снимка: доц. Минкин и д-р Габровски

Коментари